Един от футболните мачове, на който най-добре прилягат определенията "противници", "непримирими", "кръвожадни", "омраза", "страсти" и др., е аржентинското "Суперкласико" Ривър Плейт - Бока Хуниорс.

Поредното издание е днес. Домакини са "червено-белите", но впрочем това няма голямо значение. Както повечето пъти в историята на местния футбол двата отбора се сблъскват от позицията на първи (в случая Бока) и втори във временното класиране.

В списъка с класификациите трябва да се акцентира, че футболното дерби е олицетворение на класовите различия в страната. Ривър Плейт е отборът на заможните и "милионерите", Бока - на "народа".

За разлика от двубои като Милан- Интер, или Арсенал - Тотнъм например, "Суперкласикото" на Буенос Айрес излиза извън рамките на столицата, а резонансът му се усеща в цялата южноамериканска държава. Това припомня аржентинският футболист Нестор Фабри, който разказва как в деня на мача Аржентина е "парализирана" и "живее единствено с мисълта за предстоящото зрелище". Часове преди началото улиците се опразват, а народът се напъхва в кафетата и други публични места (а не в домовете си). Бедняците, за които телевизорите са лукс, вдигат радиоапарата си на видно място, или го залепят до бузата си. И всичко това продължава 93 години...

Първият мач между двата съперника се е състоял на 24.08.1913, Бока Хуниорс побеждава с 2:1. По това време и двата клуба се намират в "Ла Бока" - пристанищен квартал на Буенос Айрес. "И, както е добре известно, близостта на два футболни клуба е отлична предпоставка за пораждането на противоборство и омраза между тях. Пък и въпросът за превъзходството може да е важен навсякъде по света, но в Аржентина му се придава още по-голямо значение", твърди футболният историк Хулио Фриденберг. Противоборството се е получило по естествен път, като още навремето Бока Хуниорс е станал отборът на италианските емигранти (в голямата си част дошли от Генуа), а Ривър - на управляващата класа.

През 30-те години Ривър Плейт се мести в квартала Нунес и сега двата клуба се намират на по-безопасното разстояние от 7 километра един от друг.

В историята си аржентинското "Суперкласико" помни много емоции, сблъсъци между агитките, купища червени картони, принудителни прекратявания... А също и бедното и неграмотно момче, но бъдещ милионер Диего Марадона с фланелката на Бока (на снимката).

Очаква се в мача тази вечер Ривър Плейт да "контрира" с Гонсало Игуаин, централен нападател. Притежава френски паспорт, тъй като е роден в Брест. Там навремето неговият баща е играл заедно с Пол льо Гуен, Герен и Патрик Колетер. "Червено-белите" твърдят, че 18-годишният щурмовак е новата им голяма надежда.

През 2004 г. "Обзървър" направи един от малкото комплименти, излезли от Острова по повод на "омразните" аржентинци. Изданието определи сблъсъка Ривър Плейт - Бока Хуниорс като едно от 50-те събития в спорта, които задължително трябва да видиш в живота си. За желаещите да се възползват - довечера от 22.10 българско време на стадион "Монументал".

Един срещу друг
РИВЪР ПЛЕЙТ - БОКА ХУНИОРС
В шампионата
- 178 МАЧА (59-53-66)
Всички мачове помежду им - 295 мача (93-90--113)
Последни 10 сезона - 14 мача (4-6-4)

(По данни на Wikipedia)