Бившият треньор на Хебър - Владимир Манчев, говори пред "Мач телеграф" за времето, докато води тима. Той разкри, че е имало много организационни проблеми в тима от самото начало.

- Г-н Манчев, защо се стигна до раздялата ви с Хебър?

- Това трябва да попитате ръководството. Те са взели това решение. Явно е, че те са имали разговори с други треньори и са решили да предприемат този ход. От моя страна не е имало драми. Още с назначението ми бях споделил, че докато имат доверие в мен, ще работим заедно. Явно е, че са преценили, че някой друг трябва да поеме отбора. Оттук-нататък отговорността е в тях.

- С какви чувства се разделихте с отбора?

- За съжаление не успях да се разделя с отбора, защото имаше почивни дни. Всичко стана доста бързо. Явно е, че те не бяха готови още с назначението на нов треньор и имаше някакви разговори и колебания. В последния момент са взели решение кой да води отбора. Аз не бях и поканен да се видя с играчите. На този етап реших да остана отстрани, за да не обърквам футболистите. Някои от тях ми се обадиха, а други ми писаха съобщение. При всички положения за мен това време, в което бяхме заедно, беше много пълноценно и ползотворно. Аз им пожелавам на всички тях успех и знам, че имат качествата да се справят с трудната задача пред отбора. Надявам се да успеят да постигнат целите, които ни бяха поставени. В крайна сметка те са главните действащи лица.

- Ще успеят ли да се спасят? Как усещате нещата, защото сте добре запознат с обстановката?

- Аз продължавам да бъда сигурен, че ще успеят. Бях сигурен и продължавам да бъда. Бях убеден, че ще успея да се справя със задачата да спася отбора в Първа лига. Сега продължавам да твърдя, че отборът има потенциал. Още повече, че Любослав Пенев има огромен опит и според мен с наличния състав и програмата, която предстои пред отбора, не би трябвало да има проблеми да се изпълни целта. Сигурен съм в тях. Бях сигурен, докато ги водех, сигурен съм и в момента.

- Имало ли е някакво напрежение между вас, футболисти и ръководство в даден момент?

- Не! Бях изненадан. Не съм очаквал подобно решение и по никакъв начин никой не е разговарял с мен, за да обсъдим факта, че би могло да се стигне до подобна промяна. Аз лично бях изненадан, а и играчите си мисля, че бяха изненадани. Повече от това не мога да коментирам. Съвсем други бяха разговорите, които водихме и ми беше споделено, че има доверие към работата ми.

- Натрупахте ценен опит като старши треньор, какво научихте, докато бяхте начело на отбора?

- Научих много неща още от самото начало. Трябва да отбележим, че не беше никак лесно да се работи в една такава обстановка, в която ние много закъсняхме и мисля, че направихме грешки още от лятото, говоря като цяло за начина на подбор на играчи. Всичко беше доста набързо направено. Не беше ясна самата структура в клуба... Кой за какво отговаря. Имаше доста проблеми, а в общи линии това натежава и се отразява на точковия актив, който имаше отборът. Мисля, че това повлия на играчите психологически. Ако имахме едно по-голямо спокойствие и ако беше по-старателно планиран целият отбор си мисля, че нямаше да имаме въобще такива проблеми. Всичко стана много бързо и имаше много перипетии през годината относно начина, по който се ръководеше клубът и хората, които участваха в целия процес. Това малко или много си оказа влияние. Въпреки всичко съм на мнение, че през цялото време имаше едно старание. Както от страна на играчите, така и от страна на всички, които работеха в клуба, както и от страна на ръководството. Също така и от треньорския щаб. Опитвахме да извличаме максималното от всяка ситуация. Виждаме, че отборът е още в играта и може да се спаси. Има още достатъчно мачове до края на шампионата и няма нищо фатално. Нещата могат да завършат благоприятно за Хебър, което е моето голямо желание и надежда.

- Нещо друго беше също важно. Доколко липсваше това, че не играехте на собствения си стадион?

- Не беше готов като цяло клубът. Това беше ясно още лятото. Чисто организационно, както и със стадиона. Много бяха нещата. В момента клубът изпитва още затруднения в някои отношения, чисто организационно. Тези неща ще се оправят в движение. Факт е, че отборът толкова години не е бил в елита на България и това малко или много се вижда. Всичко това рефлектира и върху резултатите. Просто няма времето, което е необходимо за една по-спокойна работа, където тези грешки на растежа да бъдат прощавали и преглъщани и да можеш да работиш в по-спокойна атмосфера. А не да те притискат резултатите и да играеш на всяка цена постоянно и да се опитваш да ги постигаш, въпреки че нямаш необходимия опит и сработеност в състава.

- Сега накъде? Има ли оферти към вас?

- Сега е твърде рано за такова нещо. Имам нужда и аз от малко почивка и да се отърся от немалкото напрежение, което ме съпътстваше. Почти всичко беше легнало на моите плещи в последните месеци. Занимавах се освен с воденото на отбора и със селектирането на състезателите и с още доста организационни неща в клуба. Не съм имал никакво време да почивам и сега ще използвам това време да отделя внимание и на близките си. Вече в следващите месеци ще бъда отворен към предложения да продължа кариерата си и занапред.

- Има ли по-специален спомен, който ще запазите от времето, в което водихте Хебър?

- Всеки един ден е бил специален за мен! Това е моят роден клуб! Аз съм работил тук с цялото си сърце и душа и дори и в момента съм в Пазарджик. Още известно време ще бъда тук. Аз съм свързан с този град и милея за доброто на Хебър. Всяко едно действие, което съм предприел във времето, в което съм работил в клуба, е било насочено към доброто бъдеще.

- Ще се видите ли скоро с футболистите?

- Аз ги виждам редовно. С някои от тях дори живеем в една кооперация. Виждаме се и си говорим. Желая им успех и да се стягат, защото имат доста отговорни мачове пред тях. Те трябва да ги вземат. Имат възможности да постигнат абсолютно спокойно целите пред отбора. Това е важно и за техните кариери, защото те играят в елита на България и тях ги гледат под лупа. Повечето от тях са млади и всичко зависи от тях самите. Всичко е в техните крака, глави и умове. Желая им успех!