Норвегия стана за рекорден седми път европейски шампион по хандбал при дамите. На финала в зала „Скандинавиум" в Гьотеборг шампионките победиха Холандия с 30:29 в един динамичен и драматичен мач.

Това е трета поредна победа на Норвегия над Холандия в решителен мач в последните 12 месеца. Точно преди една година на финала на световното първенство в Дания норвежките спечелиха с 31:23, а през август в Рио в мач за бронзовите медали те победиха с 36:26.

Това беше най-трудната победа за „викингите" от много време насам. Холандките показаха, че са израснали много и дори играят „по-норвежки" хандбал от своите съпернички. Мачът се игра на много висока скорост, като и двата отбора залагаха предимно на атаката.

Мачът започна гол за гол до 6:6. „След това „лалетата" дръпнаха с 13:9 и тогава норвежките, както в полуфиналната среща натиснаха здраво газта в края на полувремето и вкараха пет безответни гола. Почивката дойде при резултата 15:15, като Холандия изравни три секунди преди края.

През второто полувреме норвежките подкрепяни от повече от десет хиляди свои сънародници наложиха своя стил на игра и започнаха да се откъсват в резултата. При 26:21 холандската треньорка - датчанката Хеле Томпсен взе почивка и заповяда на своите момичета да вкарват при всяка своя атака. И това почти се случи.

Норвегия и Холандия ще определят европейските шампионки по хандбал

Норвегия и Холандия ще определят европейските шампионки по хандбал

И двата полуфинала завършиха с по 4 гола разлика

Норвежките заложиха на бавене на играта и спряха да бележат. Преднината им постепенно се стопи и минута преди края резултатът беше 30:29 и атаката беше за „лалетата". Те не можаха да вкарат, но техните съпернички решиха да бавят времето без да атакуват. Топката им беше отнета за пасивна игра и Холандия имаше няколко секунди за решителна атака. Грешен пас ги лиши от последната възможност за стрелба и норвежките започнаха да празнуват победата.

Над всички беше левичарката Нора Морк, която обеляза 12 гола и дирижираше играта на своя отбор. За разлика от други срещи тя не пропусна нито едно 7-метрово наказателно хвърляне. Пивотът Фрафьорд вкара 5 гола, а крилото Херем 4. Гримсбо , която игра повече след почивктата, направи 9 спасявания от 24 удара, а Солберг 5 от 19.

За холандките, които играят на изключително висока скорост, най-резултатна беше Снелдер с 6 гола. Гроот вкара 5 гола, а Полман беше „ограничена само" до 4 попадения. Вестер напрви страхотен мач на вратата и спаси 16 удара от 46.

Холандия за първи път се качи на почетната стълбичка. В момента и двамата треньори на европейските шампиони пири мъжете и при дамите са исландци. Дагур Сигурдсон е начело на мъжете на Германия, а Торир Хергеирсон спечели поредния си трофей с дамите на Норвегия.

В мач за третото място Франция победи Дания с 25:22, в мач който се реши в последната минута, когато французойките отбелязаха 2 гола.

Франция бележи на Дания

Източник: swe2016.ehf-euro.com

Франция бележи на Дания