Норвегия и Дания направиха много зрелищен и оспорван мач в провеждащото се в Швеция европейско първенство по хандбал при дамите. Световните и европейски шампионки от Норвегия успяха да се измъкнат и да спечелят трудно, но изключително ценна победа с 22:20. Този успех почти осигури на победителките място на полуфиналите. Скандинавките са единственият отбор без загуба на първенството.

Срещата започна много добре за норвежките, които поведоха с 6:0. Датчанките отвърнаха с 5 последователни попадения и бързо се върнаха в мача. До края на полувремето Норвегия успя да дръпне и се оттегли на почивка при резултат 14:9.

През второто полувреме датчанките заздравиха защитата си и в комплект с отличната игра на вратарката Тофт за дълги периоди успяха да затворят вратата си. Те бяха много близо до обрат, като разликата дълго време се движеше между един и два гола. Норвежките пропуснаха и две седемметрови хвърляния в моменти, в които можеха да си осигурят спокойствие.

В последните минути две грешки на датчанките в атака и гол за Норвегия 60 секунди преди края осигуриха успеха на фаворитките в мача.

В първата среща за деня олимпийските шампионки от Русия постигнаха друга трудна победа. Те се наложиха над Чехия с 26:24 и запазиха неголемите си шансове за класиране за полуфинал.

Румъния постигна успех над Унгария с 29:21 и засега изглежда, че в пряк двубой с Дания ще излъчи втория полуфиналист от група II. Унгарките, които едва излязоха от първата група изиграха поредния си разочароващ мач.

В класирането в групата Норвегия има 6 точки от 3 мача. Следват Румъния и Дания с по 4 точки, Русия и Чехия с по 2 точки и Унгария с 0 точки.

В понеделник ще се играят срещите от четвъртия кръг от група I - Германия - Испания, Сърбия - Холандия и Швеция - Франция. В тази група силите са много изравнени. Начело с по 4 точки са Франция, Германия и Холандия. Сърбия и Швеция са с по 3 точки, а Испания е единственият отбор без шансове за класиране напред с 0 точки.