Олимпийският шампион Русия отпадна от европейското първенство по хандбал провеждащо се в Швеция. Рускините, които участват с подмладен отбор отново няма да спечелят единственият трофей, който липсва във витрината им.

В Хелзингборг Дания и Русия направиха много оспорван и драматичен мача, който завърши наравно 26:26. До 20-ата минута олимпийските шампионки играеха по-добре и закономерно водеха с 11:8. Тогава датчанките затвориха вратата си и в продължение на повече от 15 минути Русия не можа да отбележи гол. В 35-ата минута Дания поведе с 15:11 и рускините отново се събудиха. Те успяха да изравнят за 18:18 и до края на мача се играеше гол за гол, като винаги Дания водеше. В последната минута Русия изравни и имаше 7 секунди за последна атака, която обаче беше блокирана от защитата.

За Дания равенството се оказа със стойността на победа и утре ще може да спори с Румъния за второто място в група II.

Норвежките победиха трудно датчанките на европейското по хандбал

Норвежките победиха трудно датчанките на европейското по хандбал

Скандинавките са единствения отбор без загуба в първенството

В другите срещи световните и европейски шампионки Норвегия трудно победиха Унгария с 24:23, но това се оказа достатъчно за първото място в групата. Така те ще могат утре да пуснат изцяло резервен състав срещу Чехия.

Румъния победи Чехия с 30:28 и ще се нуждае от равенство срещу Дания. Но равенствата в хандбала са трудно постижимо нещо.

В група I отборите на Холандия и Франция държат нещата в свои ръце и при победи съответно срещу Испания и Сърбия ще се класират за полуфиналите в петък. Германия се надява на грешка на някой от първите два тима и да победи Швеция.