Холандия победи Испания с 28-27 (14-11) в най-интересния мач от петия ден на дамското Европейско първенство по хандбал, което се провежда във Франция. "Лалетата" спечелиха двубоя с гол в последната секунда на Лоис Абинг. Две секунди преди края холандките спечелиха деветметрово хвърляне, след като малко преди това допуснаха изравняване след бърза контра.

Локомотив (ГО) на крачка от сензация срещу шампионите в хандбалното първенство

Локомотив (ГО) на крачка от сензация срещу шампионите в хандбалното първенство

Пирин (ГД) и Спартак (Вн) завършиха наравно, Фрегата (Бургас) с девета загуба

Четири испанките направиха стена, защото имаха вече две изгонени. Абинг стреля неспасяемо в горния десен ъгъл. Съдийките на мача отидоха да прегледат видеозаписа, за да установят дали топката е прелетяла над голлинията преди изтичане на редовното време.

Снимка 393249

Източник: БГНЕС

Този успех осигури на холандките 4 точки за следващата фаза. В другия ма от група "C" Унгария победи Хърватия с 24-18 (13-9). Унгарките и испанките ще играят утре в пряк двубой, чийто резултат ще се пренесе във втората фаза. Хърватия стана вторият отбор, след Словения, който няма шанс да продължи напред.

В група "D" Румъния се наложи над Германия с 29-24 (14-11) и излезе начело с 4 точки. Норвегия разгроми Чехия с 31-17 (20-10) и също продължава напред. Шампионките от преди две години имат загуба от Германия, но голямата разлика срещу Чехия ги направи неуязвими при евентуална въртелжка. Германия и Чехия в пряк мач ще определят кой ще продължи напред, като за Бундестима е достатъчно и равенство.