Докато в България се провеждаше "Шампионат на нововъзнкващите нации", в Европа завършиха квалификациите за първенството на Стария континент, което ще се проведе идния януари в Хърватия.

Фарьорските острови спечелиха престижния хандбален турнир в България

Фарьорските острови спечелиха престижния хандбален турнир в България

Островитяните, Турция и Косово получиха квоти за квалификациите за Евро 2020

Македония и Исландия станаха последните отбори, които си осигриха място сред най-добрите.

И двата тима трябваше да спечелят последните си срещи и го сториха.

Двете звезди на Барселона - вратарят Борко Ристовски и най-добрият голмайстор в света Кирил Лазаров донесоха домакинската победа на Македония срещу Чехия с 33:20 (16:10). "Хандбалната легенда" Лазаров отбеляза 11 гола. Киро вкара общо 59 в квалификациите за Евро 2018 и спечели приза за голмайстор. Чехите нямаше за какво да играят, защото те предварително се бяха класирали за финалите.

Исландците бяха на прага на елиминацията, нещо което изглежда немислимо за бившите олимпийски вицешампони. Те успяха да се класират като най-добър трети отбор. "Викингите" играха у дома срещу Украйна, отбор който ги беше победил у дома.

Исландците играха в оптималния си състав пълен с много ветерани. Те допуснаха изравняване за 10:10, но след това наложиха бързия си атакуващ стил и се наложиха с убедителното 34:26 (18:13). Техният най-добър хандбалист Гудьон Валур Сигурдсон вкара осем гола и беше най-добър в мача.

Снимка 239742

Източник: vavel.com

Ето и всичките 16 отбора, които ще се състезават за титлата на Европа: Хърватия, Франция, Германия, Испания, Дания, Унгария, Македония, Беларус, Сърбия, Австрия, Швеция, Словения, Черна гора, Норвегия, Чехия и Исландия.

Прави впечатление липсата на Русия, която отпадна след драматично равенство в последния мач у дома с Черна гора - 24:24.

Снимка 236670

Източник: media2.giga.de