Европейският и световен шампион Норвегия започна с победа участието си на дамското хандбално Евро 2016. Скандинавките победиха трудно Румъния с 23:21 в мач, в който водеха през по-голямата му част с 4-5 гола, но в края допуснаха почти да бъдат настигнати. 

Левичарката Нора Мьорк вкара 7 гола и бе избрана за най-добра в мача. Тя се поизмори в края и изпусна 7-метрово наказателно хвърляне при 2 гола аванс в края на срещата. За късмет на скандинавките румънките изпуснаха две атаки.

В другата среща от група D олимпийският шампион Русия надделя убедително над Хърватия с 32:26. Рускините са твърдо решени да спечелят европейското пъравенство, след като досега най-доброто им класиране е второто място през 2006-а година.

Бившата суперсила в дамския хандбал Дания спечели трудно срещу Черна гора с 22:21. Датчанките водеха с един гол разлика в последните няколко минути, в които и двата отбора не успяваха да си отбележат гол. В последната минута черногорките изравниха, но в последната атака допуснаха съперничките им да вкарат победен гол.

Чехия, която през последните години не се представя убедително, победи Унгария с 27:22. Унгарките продължават да не се представят убедително, въпреки изключително силното си вътрешно първенство.

В първенството участват 16 отбора разделени на 4 групи. Първите 3 от всяка група продължават във втората фаза, където групите с 2 от по 6 отбора. Срещите между отборите в първата фаза се пренасят в групите от втората фаза. 

Първите 2 отбора от двете допълнителни групи се класират за полуфинал. Най-добрите 3 тима извън Германия и Норвегия ще се класират за световното първенство догодина в Германия. Останалите ще играят допълнителни квалификации.