Днес международната федерация по гимнастика публикува поименните списъци за световното първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе от 16 до 22 септември в Баку, Азербайджан. 

От тях става ясно, че тимът на Русия ще използва същата схема като българките. Шампионатът на планетата е квалификация за Олимпийските игри в Токио догодина. По време на надпреварата всеки отбор трябва да изиграе общо десет съчетания. По две с топка и обръч и по три с бухалки и лента. Квоти могат да вземат само по две гимнастички от държава. 

Руският тим ще бъде представен от Дина и Арина Аверини и Александра Солдатова, като най-вероятно Солдатова ще играе две съчетания, което ще я остави извън борбата за олимпийска квота. В Рио Саша също не взе участие, защото квотите бяха за Маргарита Мамун и Яна Кудрявцева. Мамун стана олимпийска шампионка, а трикратната световна шампионка Кудрявцева остана със сребърното отличие, след като допусна грешка на бухалки. 

Както е известно България ще бъде представена от Боряна Калейн, Катрин Тасева и Невяна Владинова. Неви ще покаже само две от композициите си. Тя беше единствената представителка на България в индивидуалния финал на олимпийски игри в Рио, където завърши седма. 

Гимнастичките ще се борят за две квоти за Токио със сигурна схема на игра в Баку

Гимнастичките ще се борят за две квоти за Токио със сигурна схема на игра в Баку

Катрин Тасева и Боряна Калейн ще играят по четири съчетания, а капитанът Невяна Владинова ще покаже две от композициите си.

Украйна, Китай, САЩ и Япония също залагат на схемата 4-4-2. Беларус, Израел, Италия и Азербайджан залагат на 4-4-1-1.

Ансамбълът на България вече има квота за Токио, след като спечели бронзов медал в многобоя на последното световно първенство, което се проведе в София.