Ясен е съставът на българките, които ще се представят в 27-ото издание на силния международен турнир по художествена гимнастика "Царица Маргарита" във Варна, съобщиха от пресслужбата на турнира.

Надпреварата е на 6 и 7 юли в Двореца на културата и спорта в две паралелни състезания - турнир по FIG и клубен турнир, а след отказа в последния момент на Египет и Унгария държавите участнички остават 23. В турнира ще участват състезателки от Австралия, Азербайджан, Англия, Андора, Белгия, Германия, Грузия, Израел, Испания, Канада, Кипър, Колумбия, Норвегия, Португалия, Румъния, Русия, Турция, Филипините, Франция, Хърватия, Чили, Япония и България.

В пряк спор за приза "Царица Маргарита", който се връчва само на победителката в многобоя при жените, ще ни представя националката Анна Келман. 16-годишната грация, родена в Лондон, е състезателка на варненския клуб "Чар - ДКС". В миналогодишното издание на турнира Келман игра при девойките и взе сребърни медали в многобоя и в шампионата на обръч.

В турнира по FIG при девойките старша възраст за България ще играят 4 момичета - Ева Брезалиева от клуб "Олимпия" от Бургас, Катрин Цонева "Левски - Илиана", Стилиана Николова "Етър - Елит" от велико Търново и Валерия Ватова "Тракия" от Пловдив. Те бяха определени след последното контролно в столицата преди седмица.

За четирите грации състезанието във Варна ще е последна проверка преди участието им в първия световен младежки шампионат в Москва от 19 до 21 юли. Във Варна Ева Брезалиева ще представи композицията си с въже, Катрин Цонева с топка, Стилиана Николова с бухалки, а Валерия Ватова с лента. Надпреварата ще се проведе по регламента, по който ще се играе и в Москва. Ще се формира индивидуален отборен многобой и отборно класиране, което ще се базира на оценките на индивидуалните състезателки и ансамбъла.

Българският ансамбъл е в състав Карина Димитрова, Жанина Георгиева, Александра Кьосева, Яна Момчилова, Маргарита Василева и Моника Заркова. Те ще играят две съчетания - с пет обръча и пет ленти.

С интерес се очаква и представянето на чуждите гимнастички, които ще бъдат водени в турнира във Варна от наши треньорки. Със състезателки от чужбина на "Царица Маргарита" идват треньорките Александра Конова /от Франция/, Дарина Василева /от Португалия/, Румяна Бурова и Цветелина Христова /от Белгия/, Йоана Попова /от Англия/, Лили Николова /от Испания/, Сара Стайкова и Камелия Дунавска /от Турция/, Красимира Василева и Стела Султанова /от Норвегия/. Като треньор от Германия за втора поредна година на варненския турнир пристига Юлия Раскина /Беларус/, олимпийска вицешампионка от Сидни 2000.

В клубния турнир на "Царица Маргарита" ще участват само български отбори, а в масовата гимнастрада на 7 юли ще аплодираме и изпълненията на най-малките гимнастички от родните школи, допълват от пресслужбата на турнира.

Рекордни 25 държави идват на турнира по художествена гимнастика  „Царица Маргарита“

Рекордни 25 държави идват на турнира по художествена гимнастика „Царица Маргарита“

Надпреварата на грациите е на 6 и 7 юли в Двореца на културата и спорта във Варна