Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира санкциите, които много международни федерации наложиха на Русия и Беларус заради военните действия в Украйна.. Международният гимнастически съюз (ФИГ) все още няма официална позиция по казуса.

Патентоваха марката "Златните момичета"

Патентоваха марката "Златните момичета"

Контрактът предвижда финансово подпомагане на редица състезания и инициативи

Русия, Беларус и Украйна са сред водещите школи по художествена гимнастика.

"Може би и нашата федерация (ФИГ - бел.ред.) ще вземе подобно решение. Прочетох изказване на Ирина Винер, която още преди ФИГ да ги е обявила, тя вече ги е приела и ги е изтълкувала по свой начин. Много е жалко, много тъжно и абсурдно. Във времената, в които живеем, всичко е ужасно. Първо с COVID-19, после с тази абсолютно малоумна война и всичко около нея. Ние трябва да се готвим и да бъдем спокойни, дано много бързо да се вземат решения, да има политическо говорене и мирни преговори, с които да се вземат някакви решения, с които да живеем по-спокойно", добави Илиана Раева.

От Международния олимпийски комитет вече излязоха с препоръки, но ФИГ изчаква да обяви официално становище. Само след няколко седмици България е домакин на международен турнир, както на Световна купа по художествена гимнастика.

"Ако няма задължителна санкция от страна на ФИГ, ние ще ги поканим на турнирите ни. Много рязко разграничавам Путин от руския народ и нашите колеги в Русия. Те се намират в една изключително тежка ситуация. Ако МОК даде шанс и вратички, естествено, аз мисля, че всички ще ги каним. Нито един от спортистите няма вина за това, което прави техният президент. Истината е, че те не могат да летят в нито една държава, не могат да напускат страната. Всички затварят въздушните си пространства. Много е тежко", завърши Илиана Раева.

Илиана Раева предложи помощ на украинските гимнастички

Илиана Раева предложи помощ на украинските гимнастички

Покани ги да тренират и живеят безплатно у нас