Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира, че с новия правилник художествената гимнастика ще стане по-зрелищна и ще достигне до нови висини.

"Новият правилник може да изстреля художествената гимнастика до невероятни висини. При търсене на максимума в композициите на четирите компонента - трудност с тяло, трудност с уред, артистичност и изпълнение, гимнастиката ще е зрелищна, защото рисковете са едни от специфичните елементи, които оставят публиката без дъх, гимнастиката ще е спектакъл, защото танцът в синхрон с музиката е изначално заложен в този спорт и гимнастиката ще е изкуство, защото елементите с тяло съперничат на балета, а с уред - на цирковото изкуство!

Нито една гимнастичка до момента не е успяла да се доближи до този максимум. Представете си артистичността на Калейн, пируетите, скоковете и равновесията на Воложанина, работата с уредите на Тасева и чистотата на изпълненията на ансамбъла ни - олимпийски шампион! Ето това ще бъде нещо изумително! Нали!", написа Раева в профила си във Фейсбук.

"Приказките, че този правилник ограничава са абсолютно некомпетентни. Напротив - шансовете, които дава са безкрайни. А оценката за артистичност, която стана 10, просто дава фантастичен шанс за истинска конкуренция. Така състезател, който е по-артистичен, но е по-зле в работа с тяло, или с уред, може да компенсира и да получи равностойна оценка. И обратно! Така, че никой не е ощетен! Напротив, дава се още по-голям шанс за истинска спортна битка. Дава се шанс за по-голяма конкуренция. Хубаво е, че отпаднаха някои несъвместими със здравето на гимнастичките елементи.

Това може да удължи спортния живот на състезателките и когато са в най-зрялата си спортна възраст, не да се отказват, а да творят и дерзаят! Но най-важното от всичко е, че художествената гимнастика придобива един прекрасен, в пъти по-зрелищен вид, какъвто трябва да има всеки спорт, който иска да бъде популярен, разбираем от феновете и харесван! Поздравления за ФИГ и старият Технически комитет по художествена гимнастика към ФИГ, които направиха тези промени! Браво! Сега всичко е до моженето на треньори и състезатели!", добави Илиана Раева.

Второ злато за българския ансамбъл в Ташкент

Второ злато за българския ансамбъл в Ташкент

Грациите ни имаха известни неточности в изпълнението си, но получиха най-високата оценка