Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева сподели след контролното на националния отбор при девойките (индивидуално), че е доволна от представянето на тима на този етап от сезона. За щаба предстои да избере грациите, които ще ни представят на Световното първенство за девойки в Москва. Надпреварата ще се състои от 19 до 21 юли.

"Много съм доволна, децата работят много добре, много сме усложнили композициите, много са дисциплинирани, допускат грешки, което е съвсем естествено, защото направихме много сложни съчетания. Амбициите са ни големи, децата са ни много талантливи. И това, което видях, много ми хареса", сподели Илиана Раева.

"Предвиждаме още едно контролно за тях. Съставът за Световното първенство ще се определи на базата на международните турнири и състезания, на които те са участвали, начинът, по който са оценявани от съдийките от други държави, от контролните и от Държавно първенство "Елит".

Всяко едно от децата както може да намери, така може и да не намери място на Световното първенство в Москва. Който е в най-добра форма, който показва най-добра психика, дисциплина, които са най-добри и каквото показва годината. Ще бъдем справедливи и ще участват състезателки, които могат да представят страната най-добре и които имат шанс за класиране", добави още Илиана Раева.

"Ансамбъл-девойки се подготвя също много добре, променено е съчетанието с 5 ленти. На следващото контролно ще участват и те. Повишена е трудността на съчетанието, за сметка на многото рискове, които не носеха стойност, но бяха трудни за изпълнение.

На въпрос, свързан с индивидуалистките при жените - Боряна, Невяна и Катрин, Илиана Раева коментира: "Очаквам много отговорно да подходят към загрявката преди състезанието и да покажат композициите си в най-добрата светлина, защото етапът е такъв, че трябва да се играе без грешка. Грешките не могат да бъдат оправдани."

"Важна е загрявката, защото е важно да загрееш тялото и мисълта. Т.нар. от журналистите "концентрация" и "психическа устойчивост" е това, а казано на мой език е да си загрееш мисълта, заедно с тялото, за да контролираш тялото и уреда. Да се научиш да контролираш тялото и уреда, а това може да стане само с правилно мислене - тогава няма да имаме проблем с психическата устойчивост и предстартовата треска. Това се тренира, учи и работи, а те трябва и да го направят вече", коментира още Илиана Раева по повод представянето на трите ни топ гимнастички.