Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева сподели впечатленията си от новите съчетания на националния отбор за олимпийската 2024-та година.

"Ще направим така, че да не вярваме в знаци. Чудесно е, че се справиха и изиграха съчетанието си по възможно най-добрия начин, но така трябва по най-добрия начин да ги изиграем на Олимпийските игри. Никога не могат да се направят генерални изводи от едно състезание. Можем да направим блестящо Европейско и не толкова блестяща Олимпиада и обратно - да имаме недобро участие на Европейското и да направим много силна Олимпиада.

В спорта всеки старт е сам за себе си и изисква своята концентрация, мобилизация, всичко започва от нулата. В това числа слагам и дори една такава официална продукция на момичетата пред феновете. Видях повече от необходимото вълнение, което имаше при някои, но това е полезно за психологическото състояние на момичетата", заяви Раева в "Зала София", цитирана от dsport.bg.

Тя анализира композициите на Боряна Калейн:

"Това е изцяло идея на самата Боряна, изцяло нейна идея, подпомогната от нейната треньорка. Много добре се чувства Боряна в новите си композиции. Тя има огромно участие при създаването на композициите, така че мисля, че това ще бъде в нейна помощ".

"Да, това изцяло е виждане на нейната треньорка Валя Иванова. Страхотна е песента, тя няма да въздейства само на българи, ще има значение и на Олимпийските игри. Дай Боже дотогава всичко да е както трябва и Стиляна да участва. Мисля, че всички гимнастички и техните треньори много са се постарали в избора на музики, на композиции.

Имаме изключително заложена трудност в съчетанията и сме наблегнали много на артистичността, като значително сме подобрили проблема от миналата година, който беше в логичността на връзките в композициите. Очаква ни много работа и да вярваме, че момичетата ще бъдат в най-добра кондиция на най-важното състезание", сподели Раева за съчетанието с бухалки на Стилияна Николова.

Тя говори и за залата, която се прави, за да служи за тренировки на гимнастичките на България:

"Залата, която правим, няма да бъде за продукции, тя ще бъде тренировъчна зала. Министерството на спорта и Министерството на вътрешните работи са в много напреднала фаза, оказа се, че ние сме изключително подвластни на МВР. В момента, за пръв път от последните 6 години, в които работим за тази зала, се работи в прекрасен синхрон между министъра на спорта, министъра на вътрешните работи и архитекта на София и нещата са много много напред в документацията. Така че виждам светлина в тунела".