Боряна Калейн е на позиция за златен медал за многобоя на Световната купа по художествена гимнастика, която се провежда в "Арена Армеец" в София.

Състезателката на Марияна Василева изигра много силни две съчетания с топка и с обръч и заслужено събра най-висок общ сбор от точки. За изпълнението си с топка гимнастичката на "левски-Триадица" беше оценена с 31.150 точки, а за това с обръч с 32.950 точки. Сборът от двете композиции (64.100 точки) ѝ осигури лидерската позиция, както и класиране за финалите на тези два уреда в неделя.

След първия състезателен ден другата ни представителка в индивидуалната надпревара Стилияна Николова за сега е на временното 3-то със сбор от 59.650 точки. Тя допусна груба грешка в съчетанието с топка - изпускане на уред извън килима, като завърши съчетанието с резервен уред, което и донесе и оценка от 27.650 точки. Възпитаничката на Валентина Иванова успя да се събере и изигра чисто композицията си с обръч, за което получи 32.000.

Италианката София Рафаели е на второ място във временното подреждане с общ сбор от 59.650 точки, а на четвърто е нейната съотборничка Милена Балдасари, която допусна неточности.

Българският отбор с много добра подиум тренировка преди Световната купа по художествена гимнастика

Българският отбор с много добра подиум тренировка преди Световната купа по художествена гимнастика

Започва утре в Арена армеец

"Доволна съм от това, което показах, смятам, че на този етап е достатъчно. До Световното първенство има много да надграждаме. Имаше много неща, които не успях да направя по перфектния начин, но няма да стане от днес за утре. Според мен този правилник е крачка напред към нещо по-добро", сподели Боряна Калейн, цитирана от БНР.

Двете състезателки от Украйна Виктория Оноприенко и Полина Карика направиха грешки, но въпреки това получиха огромна подкрепа от българската публика.

Гимнастичките от Русия и Беларус пропускат надпреварата заради забрана от Международната федерация по гимнастика (FIG) за участие на международни турнири, като санкция военните действия в Украйна.

Състезанието в индивидуалната надпревара ще продължи утре със съчетанията с бухалки и лента.Надпреварата започва в 11.00 часа. Боряна Калейн и Стилияна Николова са в потока от 15.15 часа. От 16.50 часа ансамблите ще изиграят второто си съчетание за многобоя с три ленти и две топки.