Утре шефовете на германския футбол най-вероятно ще обявят планове Бундеслигата да бъде подновена на 9 май с мачове пред празни трибуни. Завръщането на футбола по време на кризата, причинена от коронавируса, среща сериозна опозиция от привържениците на възможно най-стриктните мерки.

Правителството на Германия постепенно започна да отслабва мерките в страната, а подновяване на футболното първенство, което бе спряно на 13 март, ще се отрази позитивно на морала на страната. Бундеслигата би станала първото голямо европейско първенство, в което отново се играят мачове. По този начин то ще стане център на внимание на целия спортен свят, който в момента може да следи единствено атрактивния шампионат на Беларус.

Резултати и класиране в първенството на Беларус

Резултати и класиране в първенството на Беларус

Три отбора са в челото с 10 точки

Големи събирания на хора са забранени в Германия до 31 август. Страната има по-голям капацитет за тестване от другите европейски държави, нещо кооето се доказва от постъпващите информации за битката с коронавируса. Така играчите могат да бъдат проверявани редовно. Отборите вече тренират от три седмици, макар и на малки групи, спазвайки мерки за физическо дистанциране.

Германската футболна лига утре ще обсъди детайлите по евентуалното възобновяване на видеоконференция заеднос клубовете от Бундеслигата. Крайното разрешение може да бъде дадено от канцлера Ангела Меркер и местните управници на среща, която ще се проведе на 30 април.

Лигата иска сезонът да бъде завършен до 30 юни, за да се подсигури следващото плащане за телевизионните права, което е на стойност от около 300 милиона евро. Тези пари може да се окажат жизненоважни за някои от клубовете. В 13 отбора от 36 в първите две дивизии на Германия признаха, че са на ръба.

На стадионите ще бъдат допускани само играчи, щабовете, стюарди, медии и рефери. Броят на хората ще бъде стриктно регулиран.

Въпреки това от някои организации на феновете разкритикуваха решението. Да се поднови сезонът по време на пандемия "би било подигравка с останалата част от обществото", заявиха от "Фазенен Дойчландс", от където обвиниха клубовете в алчност. Футболът "не може да действа в изолация от ситуацията в обществото. Ако играта продължи, ние сме аут", коментираха от групировката "Унзере Курве".

Дори някои футболисти изразиха съмнения. "Има по-важни неща от футбола в момента", заяви защитникът на Байерн Никлас Зюле.

Ще бъдат необходими около 20 хиляди теста на играчи и треньори, за да бъдат изиграни оставащите мачове. Германия има капацитет да прави по 550 хиляди теста на седмица, така че това е постижимо.

От германския федерален институт за контрол и превенция на инфекциозните болести "Роберт Кох" изразиха съмнения.

"Не разбирам защо определени сектори от населението, независимо дали са спортисти, трябва да бъдат тествани рутинно. Ако един футболист има симптоми на коронавирус, да се изследва, но иначе не виждам смисъл", сподели вицепрезидентът на Института Ларс Шааде.

От местната управа на германските региони обаче подкрепиха завръщането на футбола в страната и то изглежда все по-вероятно.