Германският елитен клуб Унион Берлин и президентът на клуба Дирк Цинглер отказаха да коментират саркастичен банер, държан от феновете на Байерн Мюнхен по време на мача между двата отбора снощи, спечелен от баварците с 1:0.

"Няма да кажем нищо по темата", отговори на питане на агенция на ДПА говорителят на Унион (Берлин) Кристиан Арбайт, попитан какво мислят в берлинския клуб по повод плаката, издигнат от феновете на Байерн. Тази година е първата в историята на Унион, в която клубът участва в Шампионската лига на Европа, но това пък се отразява негативно на резултатите в местното първенство.

Баварските привърженици на футбола вдигнаха плакат като част от протеста си срещу навлизането на външни инвеститори в лигата. Текстът гласеше: "По-добре е да си победител, отколкото да изразяваш критики към свинята на ЩАЗИ, която се мазни на инвеститор". Също така президентът на Унион Цинглер беше изобразен със свинска зурла в униформа на ЩАЗИ. В основата на плаката е миналото на президента на клуба и скорошната му позиция по въпроса за присъединяване на инвеститор към Германската футболна лига (ГФЛ).

Във времената на Студената война, в която Германия беше разделена, президентът на Унион (Берлин) е служил три години в гвардейски полк, подчинен на тайните служби на Източна Германия, на които им се носи страховита слава. Коментирайки миналото си, Цинглер твърди, че не е знаел за принадлежността на полка от редовната му военна служба към ЩАЗИ и отрече всякаква връзка със службата, за която е известно, както и принадлежност към шпионския апарат и други начини за подкрепа на тоталитарната власт.

Въпросният ръководител е начело на Унион от 2004-а година и миналия декември заяви, че е отворен за влизането на инвеститори в Бундеслигата, ако сделката е подходяща за вдигането на нивото на германския футбол. 36-те клуба на DFL от Бундеслигата и втората дивизия гласуваха в подкрепа на сделка за милиарди евро, която позволява на стратегически партньор да влезе в лигата за максимален срок от 20 години.

Скандал в Германия: Треньорът на Унион (Берлин) удари Льорой Сане

Скандал в Германия: Треньорът на Унион (Берлин) удари Льорой Сане

Тежко наказание грози Ненад Биелица