Макар Volkswagen да се намира в криза, след като беше хваната в мамене при тестовете за вредни емисии, футболните ѝ отбори бележат успехи на терена. Всяка част от разходите обаче се намира под строг контрол и затова бъдещето на огромния финансов ангажимент към германския спорт е несигурно, предаде CNN.

Компанията се сблъсква с разходи по изтегляне на милиони засегнати автомобили и глоби за милиарди долари, затова трябва и да направи огромни икономии.

VW твърди, че ще спази всички съществуващи договори. Анализаторите пък казват, че разходите за спорт неизбежно ще бъдат намалени.

Групата е един от най-големите поддръжници на германския футбол с търговски интереси в 17 от 36-те най-добри отбора, варирайки от собственост до спонсорство.

Volkswagen притежава носителя на Купата на Германия Волфсбург и налива около 85 млн. евро на година в клуба. Компанията има и дял в шампиона на Бундеслигата Байерн (Мюнхен), през дъщерната марка Audi. VW харчи и около 3,5 млн. евро на година за спонсорство на Купата на Германия.

Отборът Волфсбург е основан през 1945 г. като наследник на корпоративния клуб Volkswagen.

Том Маркам от Sports Interactive заяви, че неволите на компанията вероятно няма да повлияят на финансите на Волфсбург в краткосрочен план. Клубът точно получи над 100 млн. долара, след като продаде звездните играчи Кевин Де Бройне на Манчестър Сити и Иван Перишич на Интер.

Пълната информация по темата четете ТУК!