Назначаването на Руди Фьолер за директор на националните отбори на Германия е като шестица от тотото. Това заяви бившият шеф на Байерн (Мюнхен) Карл Хайнц-Румениге.

"Той има футболното ноу-хау и самият той е играл на най-високо ниво. Той е най-добрият партньор, за когото старши треньорът Ханзи Флик би могъл да си мечтае в момента", каза Румениге в интервю за новинарския портал t-online.de.

Румениге и Фьолер, две от легендите на германския футбол от втората половина на миналия век, са част от комисията към Германския футболен съюз, която трябва да реши проблемите в Бундестима след последователните отпадания в груповата фаза на световните първенства в Русия и Катар. Догодина Германия е домакин на Евро 2024 и очакванията в страната са за много по-добро представяне. По тази причина и Фьолер бе назначен на мястото на Оливер Бирхоф като отговорник за националните отбори.

"Трябва да върнем фокуса си изцяло върху футбола. Освен това трябва да се променят спортните структури, което ще рече, че футболният съюз трябва да се деполитизира напълно. От 2016 година има негативна тенденция в нашия футбол, която се дължи и на непрестанните сътресения вътре във федерацията", каза още Румениге.

През последните 10 години трима президенти подаваха оставки от Германския футболен съюз след скандали. Волфганг Нирсбах си тръгна през 2015 година след обвинения във финансови злоупотреби по времето на световното първенство в Германия през 2006 година. През 2019 година Райнхард Гриндел подаде оставка, тъй като получи скъп часовник от украински олигарх. През 2021 година Фриц Келер също напусна поста, след като сравни тогавашния вицепрезидент на организацията Райнер Кох с нацисткия съдия Роланд Фрайслер.

Руди Фьолер: Няма да се меся в работата на Ханзи Флик

Руди Фьолер: Няма да се меся в работата на Ханзи Флик

Разбира се, че ще обменяме идеи, коментира той