На 29 той изживява мечтата си - да бъде старши треньор. Историята му отрежда да е най-младият специалист не къде да е, а в Бундеслигата. Името му е Юлиан Нагелсман. В ранна възраст получава контузия в коляното, поради което на 19 години приключва с любимата игра, като част от състава на Аугсбург. Заляга над учебниците, записва "Бизнес-администрация", след което се прехвърля в "Спортни науки", защото решава, че футболният мениджмънт е неговото поприще. Това забелязва и Томас Тухел - сегашният треньор на Борусия (Дортмунд), който го взима за асистент в Аугсбург. Младежът помага с анализите на мачове и демонстрира сериозни познания. Стига до Хофенхайм, а през сезон 2012/2013 става помощник треньор в отбора. Преминава през всички юношески формации от U16 до U19, а с последните вдига титлата през 2014 година. За Юлиан, наричан вече "детето-чудо", в ключов се превръща месец февруари. Наследява не кого да е, а светилото - Хууб Стевенс, който напуска поста старши треньор по здравословни причини. По това време Хофенхайм е в зоната на изпадащите, в отбора цари хаос, а за капак е пълно с контузени основни футболисти. Нагелсман, тогава на 28 години, получава подкрепа от борда, който е категоричен - той ще води Хофенхайм! Новобранецът, с вид на ученик, спасява отбора от изпадане, печелейки 7 срещи под негово ръководство. От началото на настоящата кампания пък Хофенхайм все още е непобеден в Бундеслигата, дори и след гостуване на машината Байерн (Мюнхен) - срещата на "Алианц Арена" завърши при равенство 1:1." Интересът към Юлиан е много голям, не можем да ви обещаем нищо", ни казват от пресслужбата при първата молба за разговор със специалиста, но не отказват съдействие. И така, ето че след известен период на изчакване (б.а. - и с уговорката, че ще зададем не повече от 6 въпроса) ТОПСПОРТ се превръща в първата българска медия, която взима интервю от несъмнено най-атрактивното име във Футболна Европа сред треньорите.

Господин Нагелсман, коя е най-вдъхновяващата за вас личност сред футболните мениджъри?

- Има много добри мениджъри с различни разбирания и подход към играта, от които със сигурност може да учиш, дори само докато гледаш. Пеп Гуардиола има интересен подход към футбола, Томас Тухел пък има най-голямо влияние върху мен още като играч. Юрген Клоп, разбира се, за мен е очарователен мениджър. Но мисля, че за всяка една личност, която иска да се занимава с треньорската професия, е най-важно да намери себе си и своя личен почерк.

Какъв тип футбол харесвате най-много?

- Предпочитам атрактивния стил на игра. Също така обаче, бих искал да бъда гъвкав по време и в течение на мачовете. На база видео-разузнаване всеки противник може да бъде проучен и раздробен до последния детайл, а по този начин може да се подготви и разработи подходящия план, който поне на теория води до победа. Но ходът и развитието на самата среща е съвсем друго, това е голямото предизвикателство - и за треньора, и за играчите. Като старши треньор неизменно стигаш до момент, в който трябва да признаеш пред себе си на база 10 минути, че предварителният ти план не работи. Това значи, че трябва да можеш да форсираш играчите да преосмислят нещата на терена със скоростта на светлината. Това е, което тренираме - да бъдем гъвкави.

Вече ви наричат Младия Моуриньо, как се чувствате, когато чувате тези думи по свой адрес на едва 29 години, а и кога за първи път чухте това сравнение?

- Бившият национален вратар и играч на Хофенхайм - Тим Вийзе, (б.а. - който дебютира наскоро в кеча) ми сложи този прякор. Сигурен съм, че го е казал в позитивен аспект, осъзнавайки моя мениджърски талант. Не ме притеснява това сравнение, аз също може би имам малък принос за него. Ако погледнете обаче футболните ни философии, ще видите, че има съвсем малко сходства между мен и Моуриньо. Казват, че той има добра връзка с играчите, което се отнася и за мен. Това е нещо, което много ме интересува и заради това винаги опитвам да имам добри отношения с футболистите и целия щаб. Добрите отношения са предпоставка за по-ефикасна работа и съответно биха ни помогнали да постигнем по-лесно целите си. Също така неговият маниер (б.а. - на Моуриньо) да работи с много радост, страст и сътрудничество, говори добре за него.

Все още нямате загуба от началото на шампионата в Бундеслигата, дори след гостуването на колоса Байерн (Мюнхен) - как е възможно това за отбор като Хофенхайм, какво променихте толкова рязко в отбора?

- Вижте, в момента много от нещата ни се получават. Успешните, взаимни усилия, за да сме като юмрук, се дължат на факта, че сме сплотени като клуб. Направихме добра предсезонна подготовка и концепция, която дава резултат и съперниците ни усещат работата от нашия труд. Отборът е фокусиран и концентриран, а също така е важно, че не се разколеба след първите мачове в шампионата, въпреки леките критики на медиите, когато стартирахме с 4 поредни равенства в Бундеслигата. Трябва обаче да продължим да сме скромни и да останем реалисти.

Ако имате възможност да избирате - къде искате да бъдете след 5-10 години?

- Повярвайте ми, няма такова нещо като 10-годишен план на Нагелсман. На първо време, за мен е най-важно да се утвърдя като треньор в Бундеслигата и да изградя солидна основа в Хофенхайм. Вече споменах, че съм изключително благодарен на ръководството на Хофенхайм, че показа доверие към мен. Не само с това, че ми повери този отговорен пост, но също така и че ми даде път и като юношески треньор. Аз съм свързан с клуба и бих искал да покажа най-доброто от себе си, за да запазя позитивната атмосфера в него. Да, знам какво имате предвид с този въпрос. Разбира се, като мениджър бих искал да държа трофей в ръцете си, кой не го иска? Например, за мен беше невероятно емоционално изживяване, когато спечелихме шампионата до 19 години с Хофенхайм.

Снимка 263662

Източник: spiegel.de