Франция се възмути от случилото се по улиците на Марсилия преди мача в неделя вечер срещу Лион. Всъщност, дербито не се изигра, то бе отменено след намесата на полицията.

Фенове на домакините атакуваха автобуси с агитката на гостите, но и с отбора. Треньорът на Лион Фабио Гросо бе сниман от в. "Екип" окървавен, с рани по лицето от стъклата посипали се върху него след атаката.

"Фабио е сериозно наранен след инцидента и остава под лекарско наблюдение. Той е ударен директно с камък, а и стъкла са нарязали лицето му", съобщи клубът му.

И добави, че помощникът му Рафаеле Лонго също е ударен с предмет, влетял през прозореца на автобуса.

Клубът Олимпик Марсилия осъди остро инцидентите, но това се случва твърде често в южния град, където изстъпленията на феновете са по-скоро норма, а не изключение.

"Отвращение и срам", написа "Екип" на първата си страница при снимката на Гросо.

Хулигани нападнаха автобуса на Лион, Фабио Гросо е с окървавена глава

Хулигани нападнаха автобуса на Лион, Фабио Гросо е с окървавена глава

Ето подробности

Вестникът, който има сериозна репутация в страната, иска най-строго възможно наказание за Марсилия - изхвърляне от елита. И не е сам в това мнение.

Спортният министър Амелия Уде-Кастера обяви, че арестите са седем, а полицията е предотвратила още по-тежки инциденти на стадиона, където вече е имало много фенове в очакване на старта на мача.

Тези на гостите, научили за инцидентите отвън, са отправили расистки обиди към марсилските привърженици и са атакувани с факли и предмети.

Лион също иска наказание, а и ще иде на съд заради случилото се.

"Такива неща се случват всяка година в Марсилия. Призоваваме властите да вземат сериозни мерки, преди да е станало нещо с още по-трагичен край", написа клубът в социалните мрежи.

"Бесен съм - каза президентът на клуба Джон Текстор в телевизионно интервю. - Говорих с Фабио, той е в шок. Играчите ни и феновете ни отидоха там за мач, не за война.

Гросо е ударен много тежко, първо от камък, а после и от бирена бутилка. Стъклата са нарязали лицето му. Просто не се побирам в кожата си от гняв."

Неговият колега от Марсилия - президентът Пабло Лонгория, също коментира ситуацията пред телевизионните камери:

"Това е недопустимо. Първата ми мисъл е за Гросо, когото познавам добре и уважавам много. Нямам думи да му кажа колко съжалявам за случилото се. Шепа идиоти развалиха празника на 65 000 фенове, които чакаха мача.", каза той цитиран от dir.bg.

Журналистът Жулиен Лоран написа в социалните мрежи, че това е "отвратителен образ на френския футбол, който дълго няма да бъде изтрит от съзнанието на света", визирайки снимката на Гросо.