Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Мохамед бен Сулайем предупреди, че съществуването на Формула 1 е застрашено заради постоянните обиди и заплахи в онлайн пространството.

Бен Сулайем разказа, че наскоро жена, която е била стаюрд на едно от състезанията, е получила смъртни заплахи, докато колегите ѝ са били заплашени със саморазправа.

"Нивото на токсичност в онлайн пространството се увеличава постоянно и вече достига критичната си точка. Време е да се обединим и да действаме", заяви той в интервю за уебсайта на ФИА.

Испанката Силвия Белот бе заплашвана, след като сънародникът ѝ и двукратен световен шампион Фернандо Алонсо бе наказан в Гран при на САЩ, но няколко дни по-късно позицията му в крайното класиране бе възстановена. Според Бен Сулайем подобен психологически натиск има унищожителен ефект върху психическото здраве на съдии и доброволци, без които състезания няма как да се провеждат.

"Изключително жалко е, че доброволец като Силвия или някой от нашите маршали и служители, които отделят от времето си, за да ни позволят да се състезаваме, са обект на такава омраза", заяви той.

"Трябва да се запитаме кой би искал да работи в тази среда? Реалността е очевидна - ако това продължи, това ще унищожи нашия спорт", предупреди президентът на ФИА.

Той призова ръководните органи в спорта и правителствата в отделните страни да предприемат по-сериозни мерки срещу критиците в социалните медии.

През юли тази година бившият вече рейс директор на ФИА Майкъл Маси призна, че също е получил смъртни заплахи, след като в последното състезание от миналия сезон промени процедурата за "сейфти кар" на пистата и това реши борбата за титлата между Макс Ферстапен и Люис Хамилтън. По състезания пък редовно могат да бъдат чути обиди на расистка или сексуална основа, както и вербална агресия спрямо жени по трибуните. По този повод ФИА планира да започне кампания, която ще засегне 146 страни на пет континента.

Въвеждат зимна пауза във Формула 1

Въвеждат зимна пауза във Формула 1

Всички служители ще получат достатъчно време да бъдат със своите семейства