29 декември бе черна датата за всеки фен на високите скорости. На този ден седемкратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер пострада тежко при инцидент, докато караше ски във френските Алпи.

"Караше с група скиори по обикновен склон - описва събитията при трагичния инцидент мениджърът му Забине Кем. - Опитал се е да помогне на друг скиор, който е бил паднал в снега, но е ударил камък, след което е паднал с главата напред. Нямал е никакъв късмет; изобщо не е карал бързо."

Легендарният германски пилот оцеля само благодарение на бързата и адекватна реакция на медицинския екип. Шумахер бе поставен в изкуствена кома, след което бе опериран. Но не успя да се измъкне без поражения по мозъка.

"Шумахер бе пострадал сериозно. Беше в състояние на шок, когато пристигна в болницата, затова решихме веднага да го поставим в кома - казаха от болницата тогава. - След като направихме операция на мозъка му, разбрахме много за състоянието му. Трябваше да реагираме бързо, за да намалим налягането в черепа му. За съжаление, има поражения по мозъка."

Шампионът Верстапен със забележително постижение

Шампионът Верстапен със забележително постижение

Вижте какво е то

Шумахер излезе от комата няколко месеца след инцидента - на 6 април 2014-а. Новината бе потвърдена от бившия му съотборник във "Ферари" Фелипе Маса, който разкри дори, че германецът "реагира на гласове".

"В началото Михаел реагираше само на болка, като например ощипване - сподели бразилецът пред "Билд". - Но това може и да е било неволева реакция. При последното ми посещение осъзнах, че ситуацията се е подобрила. Усетих някакво успокоение у семейството му."

На 18 юни 2014-а от болницата потвърдиха официално - Шумахер възвръщаше съзнанието си.

"От време на време отново се връща в съзнание. Все още не говори, но успява да установи връзка с околните. Лекарите и семейството му му говорят, но той се уморява бързо и се нуждае от много почивка."

На 9 септември същата година Михаел се завърна в дома си край езерото Женева, за да продължи възстановяването си. Постоянно за него се грижеше екип от 15 специалисти от лекари, сестри и терапевти.

ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ ЗА ШУМАХЕР ЧЕТЕТЕ ТУК!