7-кратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън даде интервю пред "Гадзета дело Спорт". В него той говори по различни теми, спортни и публични. Вижте какво каза най-успешният пилот в историята на спорта.

Люис, вестникът ни навършва 125 години и през този период се промени много. Ти започваш своя 15-и сезон във Формула 1 - колко се промени от началото?

- Смея да твърдя, че съм същият човек като в началото, но по отношение на състезанията съм доста по-опитен. Преживях възходи и падения и белезите, които са по кожата ми, са знак на постоянната адаптация. Последните 15 години ме научиха на изключително много. Изградих много приятелства и контакти, израснах като личност и професионалист. Наистина невероятно пътешествие. Аз останах същият човек, но вече съм пораснал.

Мик Шумахер: Чувствам се много добре и чакам с нетърпение първия състезателен уикенд

Мик Шумахер: Чувствам се много добре и чакам с нетърпение първия състезателен уикенд

"Първият ден бе малко по-кратък откъм километраж"

Всеки успех в спорта е следствие на колективна работа. Ти на какво го отдаваш при теб - на индивидуалния талант или на екипа, който имаш?

- Отборната работа винаги е била част от кариерата ми, още от първите години с баща ми и майка ми. Помня, когато бях дете, майка ми ни топлеше в колата с брат ми, докато отивахме към състезанията, докато баща ни се опитваше да ни дава насоки преди стартовете. Никога нямаше да успея без тях двамата. Майка ми работеше на няколко места, за да ни позволи да градим кариера. През последните 15 години пък винаги съм работил с хора, които разбират страшно много от онова, което правят. Извличаха максимума от колата, както и от мен като личност и пилот.

Как се развиха отношенията ти с екипа, първо в Макларън?

- Макларън ми предоставиха невероятната възможност да се уча. В първите години успях да разбера кое и как работи в правилната посока за мен. Никога не е лесно, защото винаги има различия, но трябва да ги преодоляваме. В спорта има разбиране, че пилотът трябва да се научи да кара болида и толкова. Но при мен нещата не стоят така. Винаги съм искал да знам още нещо, да надграждам в различни сфери. Те ми помогнаха в тази посока и това ми позволи да раста. Научих се как да работя в екип. Нищо не може да се сравни с това.

Мика Хакинен: Спомних си за съревнованието на Айртон Сена и Ален Прост

Мика Хакинен: Спомних си за съревнованието на Айртон Сена и Ален Прост

"Гледайки ги как се атакуват, ме върнаха в годините назад, когато съперничеството бе на много високо ниво"

С Мерцедес имате уникално взаимно доверие. Как стана така?

- Истината е, че още в началото, когато отидох там, им казах: "Обичам да правя нещата по този начин, това ме кара да се чувствам щастлив и трябва да продължим по този път". И те го приеха. Дадоха ми възможност да раста и да осигурим най-хубавата и приятна атмосфера на грида. Сега сме отборът с най-здрав колектив, най-много спонсори и най-солидна основа. Всичко започна с взаимното доверие и комуникацията, която имаме. Никога не е било въпрос за "аз", а винаги за "ние". Аз съм лицето на този успех, но той има много други лица, които не се виждат.

Едно от предизвикателствата пред моторните спортове е липсата на разнообразие. Защо е така?

- Оглеждам се и постоянно се питам защо имаме този проблем. Изглежда никой не може да даде отговор. Трябва да започнем отначало и да видим какво се случва и защо има бариери, които някои хора не могат да преминат. Защо чернокожи момчета например не завършват колеж и не избират да станат част от техническия екип или механиците и да работят във Формула 1? В последните 9 месеца новата комисия, която направихме, не спира да работи по тази тема. Скоро трябва да сме готови с някои отговори на тези въпроси. Ф1 е само върхът на айсберга.

Ще продължиш ли да търсиш еволюцията в спорта, дори след като се оттеглиш?

- Много бих искал. Но ще бъде много трудно, защото нещата се случват по един начин, когато си вътре, и може да извадиш тези примери на бял свят и по съвсем друг, когато си отстрани и вече не си тази фигура, която се следва от толкова много хора. В момента имам платформа, която трябва да използвам, защото сляза ли от нея, не се знае дали гласът ми ще се чува така.

Ти се превърна в най-успешния пилот във Ф1. Но има ли имена, на които самият се възхищаваш?

- Айртон Сена - заради начина, по който влияеше на хората и пилотираше. Не съм го срещал лично, но определено е личност, с която щеше да е хубаво да можех да се запозная. Михаел Шумахер също. Невероятен лидер. Той бе отдаден на спорта изцяло. Ние сме като един голям кораб - всеки може да гребе, но трябва един, който да управлява, а той правеше именно това.

Люис Хамилтън не мечтае за славата на Шумахер, а за тази на... Али

Люис Хамилтън не мечтае за славата на Шумахер, а за тази на... Али

"Не искам да ме запомнят като състезател"

Често си посочвал Мохамед Али за пример от другите спортове...

- Али от ранна възраст ми бе герой. Невероятен спортист, активист, човек, борещ се за другите. Невероятно умен и именно затова го чуваха навсякъде, където отиваше. Няма друг като него. След това идва Серина Уилямс, може би и Тайгър Уудс. Всички те са с кожа като моята, което ни сближава. Като дете гледах фигурките с екшън герои като Супермен. Но никоя не приличаше на мен, защото всички бяха бели. Затова и не съм си представял да бъда като тях. Вместо това исках сили, с които да променя света. Тези хора са моите супергерои.

Футболистът на Манчестър Юнайтед - Маркъс Рашфорд, подкрепи плана на Борис Джонсън да се помогне на бедните семейства във Великобритания, както и на движението "Животът на чернокожите има значение". Това помага ли за по-добър живот?

- Смятам, че има много хора, които правят значими неща, аз съм само един от тях. Това, което Маркъс направи, давайки храна на бедни и онеправдани, наистина ме впечатли, защото той е млад човек.

Защо след толкова години още имаш глад за победи?

- Правя това, откакто съм роден едва ли не. В момента имам възможност да пилотирам най-невероятната кола, създадена от гении. Конкуренцията е страхотна, имам нужното предизвикателство пред мен. Да печеля толкова титли означава, че държа нещата под контрол, а това ми харесва. Не ми остава много време на пистата, така че искам да се насладя максимално и да продължа да печеля до последно.

Фернандо Алонсо: Ще бъде трудно да спечеля трета световна титла

Фернандо Алонсо: Ще бъде трудно да спечеля трета световна титла

"Формула 1, а и спортът като цяло, не е точна математика"