Снощи завърши груповата фаза на квалификациите за дамското Световно футболно първенство, което ще се състои през следващата година във Франция.

Европа има осем квоти освен домакинската. За финалите се класираха седемте победители в групите: Англия, Шотландия, Норвегия, Швеция, Германия, Италия и Испания. За последното място плейофи през октомври и ноември ще спорят европейския шампион Холандия, Швейцария, Дания и Белгия.

Изненада е класирането на Шотландия, която първо измъкна домакинството си срещу Швейцария с 2:1, а после се възползва от равенството на "кръстоноските" в Полша - 0:0.

Най-голямата сензация обаче можеше да стане в група 5. Там исландките бяха спечелили като гост срещу олимпийския шампион от Германия с 3:2, но Бундестима взе реванш в Рейкявик с 2:0.

Норвегия победи в пряк двубой Холандия с 2:1, докато Испания и Италия спечелиха групите си още през юни.

Снимка 376606

Източник: GettyImages

Бронзовите медалистки от предишния Мондиал Англия също имаха големи проблеми. Те завършиха у дома с Уелс 0:0, но се реваншираха на ръгби стадиона в Нюпорт с 3:0. Последната им среща в Казахстан, спечелена с 6:0, беше авторитетно ръководена от българската съдийка Христина Гутева.

Българският национален отбор не участва в световните квалификации след отчайващи резултати в предишните цикли. Прави впечатление, че Топ 5 при мъжете: Англия, Испания, Германия, Италия и Франция ще имат отбори на финалите на дамското световно първенство.