Процъфтяващият бизнес за милиарди долари с професионалния футбол пробуди алчните за добри печалби финансови инвеститори. Особено големи амбиции демонстрира напоследък китайската група Fosun. Обявеното в началото на 2016 г. нейно сътрудничество с най-могъщия европейски футболен агент Жорже Мендеш няма само една, официално обявена цел - насърчаване на възхода на футбола в Народната република и на спортните кариери. Партньорите възнамеряват преди всичко да създадат една бизнес империя, с която да могат да спечелят голям дял от все по-високите трансфери.

По принцип, от гледна точка на експерти от индустрията, влизането на ловците на добри сделки във футболните клубове не е особено привлекателно. Много клубове се борят с финансови загуби. Освен това правата на участие понякога са много ограничени. Това се отнася особено за германските клубове. За разлика от това обаче, за много по-печеливш бизнес се счита този с трансферите на играчите.

Жорже Мендеш: Кристиано Роналдо е най-добрият футболист в историята на футбола

Мендеш: Роналдо е най-добрият футболист в историята на футбола

"Само вижте как изглежда Реал сега и преди, с Роналдо в своя състав"

Това е и подходът на оценения на повече от 10 млрд. долара конгломерат Fosun, който включва в своя международен портфейл много различни холдинги - от френската туристическа компания Club Med, през много ценни недвижими имоти в Ню Йорк до базираната във Франкфурт банка Hauck & Aufhäuser. Трансферът на играчи е "най-доходоносният бизнес във футболната индустрия", пояснява мениджър от Fosun в имейл от 2016 година.

Едва ли някой е по-добре запознат в тази област от Мендеш. След кариерата си на топ професионалист португалецът бързо се издигна до звезда в посредническата индустрия. В началото на 2000-те той подписва сделки за представляването им с треньора Жозе Моуриньо и нападателя Кристиано Роналдо - двама негови сънародници, които междувременно са част от световния елит.

Наполи: Жорже Мендеш ни предложи Кристиано Роналдо, но отказахме трансфера

Наполи: Жорже Мендеш ни предложи Кристиано Роналдо, но отказахме трансфера

"Стигнахме до решение, че е извън нашите възможности", заявиха от клуба

Fosun се свързва с Мендеш през октомври 2014 г. и предлага сътрудничество. "Потенциалът е огромен - по мое мнение", коментира предложенията на китайците племенникът на Мендеш и негов бизнес партньорът Луис Кореа е мейл до чичо си. Преди около три години Мендеш и съоснователят на Fosun Гуо Гуанчан представиха своето партньорство пред множество футболни знаменитости в луксозен хотел в Шанхай.

Заедно с партньорите си Гуо придоби за 42 млн. евро 15% от холдинговата компания Start SGPS, към която принадлежи агенцията Gestifute. Така целият ходинг бе оценен на почти 280 милиона евро. През 2015 г. SGPS генерира нетна печалба от 25,1 милиона евро, както показват различни писма. Само десет европейски футболни клуба постигат по-високи печалби по данни на УЕФА.

Fosun е ентусиазирана от бизнес модела на Gestifute. "Бизнесът на Мендеш превъзхожда този на обикновените посредници", се казва във вътрешнофирмено представяне на компанията от септември 2015 г. "Той контролира косвено много клубове в големите европейски първенства, защото клубовете и играчите са силно зависими от бизнес възможностите му".

Снимка 398096

Източник: GettyImages

Тази оценка е спорна, защото потвърждава опасенията на феновете, официалните лица и политиците. Критиците се опасяват, че влиянието на инвеститорите може да навреди на футбола, защото би лишило по-малките клубове от пари и би подложило на риск справедливото спортно състезание. "Футболът е развлекателен бизнес - не трябва да бъде финансов бизнес", отбелязва Дидие Куйо, ръководител на Федерацията на професионалните клубове във Франция.

Други опасения се пораждат от вътрешнофирмена презентация на Fosun от ноември 2014 г., която според заглавието очертава "изграждането на всеобхватна футболна империя". В нея е представен планът за организация, която е разделена на "китайско звено" и "некитайско" подразделение. Към последното принадлежи и агенцията на Мендеш Gestifute.

Нейната бизнес сфера е описана като "участие в трансферни права на футболисти". От споразумението за продажбата на дела на Gestifute става ясно, че към ноември 2015 г. агенцията държи дялове от 54 играчи. Сред тях са двете бразилски звезди Едерсон Мораеш, който в момента пази вратата на Манчестър Сити, и Фабиньо, който сега има договор с Ливърпул.

Снимка 381487

Източник: EPA/БГНЕС

Т. нар. собственост на трети страни ("third-party ownership") са като трън в очите на международните асоциации. Колко широко разпространена е тази практика не може да се определи, защото няма публични регистри за тях.

Още през 2012 г. УЕФА оспори тези отношения на собственост като нарушаване на конкуренцията. През май 2015 г. световната футболна асоциация ФИФА забрани на клубовете и играчите да сключват нови договори с инвеститори.

От своя страна Мендеш критикува забраната като "смъртоносна за конкуренцията" и заедно с Fosun търси начини за заобикаляне на новото правило. За да си подсигурят правата за трансфери на играчите, партньорите трябваше да поставят дори клубовете под собствен контрол. Футболните академии в Европа също трябва да станат част от мрежата, за да се положат основите за отглеждането на млади надежди.

Снимка 349993

Източник: GettyImages

Така Fosun започва да сондира придобиването на клубове в Португалия, Италия, Англия и Испания, както показват допълнителни писма. Цитира се името на Еспаньол от Барселона.

През 2016 г. китайците решават да действат и поемат английския клуб Улвърхямптън, който след сериозни инвестиции през 2018 г. отново е в елитната лига. В момента в отбора играят цяла плеяда португалски футболисти.

Стар приятел на Мендеш е на треньорската скапейка: Нуно Ешпирито Санто. Бившият вратар е първият важен клиент на Мендеш като посредник. Връзката на Мендеш с "вълците" е разгледана след критика от страна на други клубове към асоциацията EFL. Разследването обаче стига през април до заключението, че няма нарушения на правилата.

Снимка 398334

Източник: Twitter

Мендеш и Fosun разширяват своя проект и след придобиването на "вълците", както става ясно от мейли. Документите обаче са само до средата на 2017 г.

Не е ясно как е продължило сътрудничеството. Fosun, Гуо, Мендеш и Луис Кореа отказват коментар по темата. Адвокатът на агенция Gestifute също отказва коментар. Той пояснява, че разследването на Ройтерс "очевидно е основано на информация, получена чрез престъпна хакерска атака срещу чувствителни данни".

И Жорже Мендеш започна да ориентира звездите си към Китай

И Жорже Мендеш започна да ориентира звездите си към Китай

Следващият в списъка - Анхел ди Мария