Националният селекционер на Република Корея Юрген Клинсман призова властите в Китай да освободят преди Коледа футболния национал Дюн-хо Сон, който бе арестуван преди няколко месеца по подозрения за корупция, за които няма доказателства според германския треньор, предаде АФП.

31-годишният халф, който играе за китайския отбор Чандун Тайчан, е задържан от месец май в страната. Той е обвинен, че е "получил подкупи от частни лица", според китайския министър на външните работи, който не е дал никаква допълнителна информация след тази дата.

През май корейската агенция Йонхап предаде, че националът "е бил разпитан от властите, които се занимават с обществената сигурност на провинция Ляонин", като прибави, че той ще се ползва с консулска подкрепа.

"Ние имаме само едно желание за Коледа... това е освобождението на Дюн-хо Сон, защото до днес не са показали нито едно доказателство, че той е направил нещо незаконно", каза Клинсман пред медиите след победата на Република Корея над Китай с 3:0 в световна квалификация за Мондиал 2026.

"Надяваме се китайското правителство да го освободи преди Коледа, за да може той да се прибере при семейството си", добави германецът.

Китай "разглежда всички случаи според правото и защитава правата и интересите на замесените страни, коментира Мао Нин, който е говорител на министерството на външните работи.

Футболистът има около двадесет мача за националния тим, като взе участие в три от четирите мача на Република Корея на Световното първенство в Катар в края на 2022.