УЕФА публикува разяснения във връзка с новия формат в европейските клубни турнири, който ще влезе в сила от сезон 2024/25.

След промените в основната част на всяка от трите надпревари - Шампионска лига, Лига Европа и Лига на конференциите, участие ще вземат по 36 отбора. В момента в началото на трите турнира има по 32 отбора, които са резпределени в осем групи от по четири.

В новия формат обаче групова фаза няма да има, като отборите ще играят за общо класиране, подобно на това в националните шампионати. Все пак тимовете ще бъдат разпределени в урни - по четири в Шампионската лига и Лига Европа и шест в Лигата на конференциите.

Отборите в Шампионска лига и Лига Европа ще играят по осем мача срещу осем различни отбора, като ще имат по два двубоя - по един у дома и един като гост, срещу представители на всяка една от четирите урни. В същото време в Лигата на конференциите участващите състави ще имат по един мач срещу отбор от всяка от шестте урни.

Към фазата на елиминациите ще продължават първите 24 отбора във всеки от трите турнира. Първите осем в таблицата ще имат гарантирано място в осминафиналите, а тези от девето до 24-то място ще играят в плейофен кръг за останалите осем квоти.

Тимовете, завършили на позиции от 25-а до 36-а, ще отпадат от европейските клубни турнири. Така няма да има преливане на отбори от един турнир в друг, както е в момента след края на есенната фаза в надпреварите на УЕФА.

От фазата на осминафиналите до финала турнирите ще бъдат напълно идентични с настоящите правила - мачове на разменено гостуване в осминафиналите, четвъртфиналите и полуфиналите и финал в една среща.

Мачовете от лига фазата на Шампионската лига и Лига Европа ще се провеждат от септември до януари, докато тези в Лигата на конференциите ще бъдат от септември до декември. Всеки турнир обаче ще има своя ексклузивна седмица, в която няма да има мачове от другите два турнира. В ексклузивната седмица на Шампионската лига ще има мачове във вторник, сряда и четвъртък. В тази на Лига Европа мачовете ще бъдат в сряда и четвъртък, докато в седмицата на Лигата на конференциите двубои ще има само в четвъртък.

През останалото време от графика на двубоите се запазва сегашното разпределение - Шампионската лига се играе във вторник и сряда, докато мачовете от Лига Европа и Лигата на конференциите са в четвъртък.

УЕФА наказа жестоко най-популярния отбор в Словакия

УЕФА наказа жестоко най-популярния отбор в Словакия

Ето какво е наказанието