Европейската футболна асоциация ще обсъжда в четвъртък с водещите клубове на Стария континент радикална промяна във финансовите правила. След повече от десетилетие УЕФА ще отмени финансовия феърплей и ще го замени с нова система, която ще ограничи харчовете на база приходи.

Според правилата, вече няма да има таван на заплатите, а клубовете ще могат да харчат не повече от 70% от приходите си за 3 сезона. Според The New York Times, съгласно новата система, УЕФА ще има право да налага както спортни, така и финансови санкции на нарушителите, включително глоби, и евентуално изключване от турнири.

За първи път ще бъде възможно отборите да изпадат между трите европейски турнира за нарушаване на финансовите правила: от Шампионска лига в Лига Европа и от Лига Европа в Лигата на конференциите.

ФИФА и УЕФА: Изключително сме разтревожени от ситуацията в БФС

ФИФА и УЕФА: Изключително сме разтревожени от ситуацията в БФС

"Ще питаме Министерството на спорта"

Друга мярка може да включва отнемане на точки от клуба в съответствие с актуализирания формат на Шампионска лига и Лига Европа. От 2024 година се предвижда всички участници да бъдат поставени в единно класиране на първия етап на турнира.

Спонсорските сделки ще бъдат разглеждани по-внимателно на фона на твърденията, че някои отбори са се възползвали от завишените договори с компании, свързани с техните собственици.

В УЕФА вече се обсъждат новите мерки с представители на клубове, които имат лоши финансови резултати. Тези отбори, наброяващи 40, са сключили "споразумения" с УЕФА, за да могат да продължат да участват в турнирите. /БГНЕС