УЕФА обмисля премахването на Финансовия феърплей и въвеждането на ново правило, с което да ограничи разходите за заплати на клубовете до 70% от техните приходи.

Според информация на авторитетния вестник The Times, промените ще бъдат предложени за гласуване още следващия месец, а ако бъдат приети, то те ще влязат в сила преди началото на новия сезон догодина.

Правилата на Финансовия феърплей бяха разхлабени в последните месеци заради кризата с коронавируса, а това позволи на клубовете да харчат по-свободно. В същото време обаче, първенства като испанската Ла Лига въведе свои собствени ограничения, които удариха сериозно върху Барселона. Заради тях каталунците не успяха да задържат най-голямата си звезда Лионел Меси, въпреки че двете страни бяха постигнали договорка за нов контракт.

В информацията се съобщава още, че клубовете ще могат да харчат за заплати до 70% от приходите през изминалата година. Ако даден клуб надвиши тази граница, то те ще трябва да платят наказателна такса, която ще се разпределя между останалите клубове.

Ползата от Финансовия феърплей отново бе поставена под въпрос това лято, след като Манчестър Сити плати над 100 млн. евро за Джак Грийлиш, а в същото време Пари Сен Жермен осъществи трансфери като тези на Джанлуиджи Донарума и Лионел Меси без да плати нито цент. Въпреки това обаче, двамата ще получават космически заплати на "Парк Де Пренс".

Бранител на Лил: Финансов феърплей? За ПСЖ явно няма правила

Бранител на Лил: Финансов феърплей? За ПСЖ явно няма правила

Жозе Фонте е ядосан от случващото се в Лига 1