Бившият футболист на ЦСКА Светослав Петров даде интервю за колегите от "dsport", в което говори за треньорския семинар, в който участва заедно с легендарния мениджър на Манчестър Юнайтед сър Алекс Фъргюсън.

"Искам да благодаря на треньорската школа за възможността да присъстваме на разговора със сър Алекс Фъргюсън. Този семинар бе плануван да се проведе на живо във Женева, но заради пандемията това не се случи. Аз съм изключително впечатлен от сър Алекс Фъргюсън. Той акцентира върху няколко важни неща. Едно от тях беше, че за него е важно да възпитава и изгражда манталитет и характер на победител още в тренировките. Също така за него един от най-важните хора в структурата на клуба е шефът на школата. Двамата не спират да следят младите футболисти в академията. Той обясни, че трябва да се дава шанс на младите, но и да има високи изисквания, които футболистите да се борят да постигнат. Освен това призна, че треньорът винаги трябва да е честен и искрен с играчите си без значение дали става въпрос за похвала или критики".

Великият сър Алекс Фъргюсън чете лекции на български треньори

Великият сър Алекс Фъргюсън чете лекции на български треньори

Ето кои са те

"Фъргюсън също така обясни, че за да постигнеш целите си трябва да имаш добри играчи, да ги подготвиш добре и да имаш късмет. Сър Алекс искрено се забавляваше по време на лекциите, беше абсолютно открит. В семинара участвахме ние, полската школа, северноирландската и кипърката. Всеки зададе своите въпроси. На следващите дни говорихме с Айтор Каранка и Джовани ван Бронхорст. Беше много интересно".

"Коментирахме темата за младите футболисти. Ако един треньор е защитен и знае, че след третата или четвъртата загуба няма да го изгонят - ще налага младите футболисти. Българският треньор не е защитен нито от трудови договори, нито от нищо. Той също така не е оставен да работи на спокойствие. Трябва да се направи нещо", разказа Петров.