В столицата на Габон- Либревил беше изтелген жребият за 31-то издание на Купата на африканските нации. Турнирът ще се проведе традиционно в края на януари и началото на февруари и представлява голям интерес за футболните скаутове.

Голяма част от силните европейски отбори негодуват от времето на провеждане на надпреварата, защото са длъжни да освобождават африканските си звезди.

В предишното издание на турнира Кот д'Ивоар спечели финалната среща с дузпи срещу съседите си от Гана. Двата отбора заедно с Алжир и домакините от Габон бяха поставени като водачи на групите.

Повечето силни африкански отбори ще участват в надпреварата. Големите отсъстващи са Нигерия носител на трофея през 2013-а година и Замбия победител през 2012-а.

Дебют в надпреварата ще направи Гвунея Бисау. Футболната федерация на тази страна възприе политиката на Кабо Верде и направи национален отбор от футболисти родени и играещи в Португалия.

Снимка 258659

Източник: GettyImages

Груповата фаза ще се проведе от 14-ти до 25-ти февруари в: Либревил, Брансевил, Ойем и Порт Жентил. Четвърфиналите са на 28-ми и 29-ти януари. Полуфиналите на 1-ви и 2-ри февруари, а финалната среща на 5-ти февруари на Стад д'Амите в Либревил.

Турнирът първоначално трябваше да се проведе в Либия, но политическите проблеми там наложиха смяната на домакинството.

Ето и пълният състав на групите:
Група А: Габон, Буркина Фасо, Камерун и Гвинея-Бисау.
Група B: Алжир, Тунис, Сенегал и Зимбабве.
Група C: Кот д'Ивоар, ДР Конго, Того и Мароко.
Група D: Гана, Мали, Египет и Уганда.