Много изненадващо завършиха квалификациите за 28-то Африканско първенство на  нациите - КАН 2012. От шестте африкански държави представлявали континента на последния Мондиал, само Кот д'Ивоар и Гана успяха да намерят място на финалите. Нещо повече, трикратния победител Египет отпадна още след изиграването на първите четири срещи.

Изключително драматично беше отпадането на Нигерия. Супер орлите водеха с 2:1 срещу Гвинея но допуснаха изравняване в добавеното време. Интересното е че този гол не беше от полза за гостите, които си бяха осигурили класирането като най-добър втори. В Африка не се играят баражи между вторите в класирането, а само се изготвя ранглиста. Първите две страни, в случая Либия и Судан, се класират за финалите.

Фараоните бяха в група с Южна Африка, Нигер и Сиера Леоне. На пръв поглед Египет и ЮАР трябваше да си оспорват първото място, с възможност за класиране на най-добър втори. Накрая групата беше спечелена от аутсайдера Нигер, който ще дебютира на финали. Нигер спечели само 9 точки, колкото имат и Южна Афика и Сиера Леоне. Нигер имаше най-добри показатели в двубоите с преките съперници 2 победи и две загуби, докато Южна Африка и Сиера Леоне направиха два равни 0:0 по между си. Победителите завършиха с 3 победи, 3 загуби и голова разлика 5:8.

Отпадането на Камерун е също сензация, макар и много по-малка. Неукротимите лъвове бяха елиминирани от Сенегал, чиято федерация беше опожарена в края на предишните квалификации.

Друг финалист на световното Алжир, беше елиминиран от съседите от Мароко. Изненадата е че Алжир до последно беше на четвърто място след Централоафриканската република и Танзания.

Развръзката показа, че срещите между африкански отбори са абсолютно непредвидими. От това ще останат особено щастливи много големи европейски клубни отбори, на които няма да се налага да освобождават африканските си звезди за един месец по средата на сезона.

Финалния турнир ще се проведе в Габон и Екваториална Гвинея от 21 Януари до 12 Февруари 2012г.. Тези аутсайдери успяха да со осигурят домакинството благодарение на петролните си залежи.

Класирали се: Мали, Гвинея, Замбия, Мароко, Сенегал, Буркина фасо, Кот д'Ивоар, Нигер, Гана, Ангола, Ботсвана, Либия, Судан и Тунис.

Дебютанти - Нигер, Ботсвана и Екваториална Гвинея.