През 2002 г. избухна един от най-куриозните скандали в италианския футбол. "Топспорт" се връща към него, защото той е свързан с футболист от Киево. А тимът от Верона е последното препятствие пред Левски да осъществи дългоочаквания български пробив и влезе в заветната Шампионска лига.

Футболистът, за когото става дума, е Лусиано. Бразилецът се забърка в скандал с фалшив паспорт, пристигайки под чужда самоличност в Италия.

В миналия брой Лусиано разказва как на 13 години остава пълен сирак. Трудният живот и бедността принуждават халфа на Палмейрас да търси на всяка цена начин да осъществи трансфер в Европа. Находчив мениджър урежда фалшифицирането на документите, като Лусиано взима самоличността на по-младия с 4 години Ериберто. И през 1998 г. халфът подписва договор с елитния италиански Болоня.

- Не ви ли притесняваше фактът, че извършвате престъпление, едно криминално деяние?

- Ако бъда честен, тогава изобщо не ми бе до това. Единствената мисъл в главата ми бе как да облекча живота на братята и сестрите си, роднините. Пък и в крайна сметка не навредих на никого, нали така...

- И пристигнахте в мечтаната Италия...

- През 1998 г. подписах договор с Болоня и изкарах 2 сезона в този отбор. Нещата потръгнаха, но не както ми се искаше. Ту попадах в титулярния състав, ту бях резерва. В Бразилия играех като халф, но треньорът Карло Мацоне реши да ме изпробва като крило. Каза ми, че на този пост мога да прогресирам. Послушах го и съм му благодарен. В крайна сметка Болоня ме продаде на Киево. Тогава този тим играеше в Серия "Б". Никога не бях чувалза този отборНо в крайна сметка това нямаше особено значение - нали редовно си получавах заплатата. А тя бе много добра, като я сравнявам с тази, която взимах в Бразилия.

- И в Киево нищо ли не усетиха?

- Разбира се, че не. За Болоня бях Ериберто, за Киево - също. Абсолютно никой не се усъмни в нещо, когато подписвах договора. В новия отбор за мене настъпиха златни дни - играех във всички мачове, чувствах се като риба във вода. Лично аз много израснах под ръководството на треньора Луиджи Дел Нери, особено в тактическо отношение. Киево спечели промоция за елита. Това бе първото  участие на тима от Верона сред най-силните в Италия. Нашите тифози буквално се побъркаха от радост.

- Значи нещата най-после потръгнаха?

- Животът ми се нареждаше така, както по-добре просто нямаше как да бъде. Аз станах първото момче, излязло от Рио Бонито, което стана известно покрай футбола. В Италия също намерих много приятели.

- Как ви разобличиха?

- За съжаление популярността има и обратна страна. А когато моята популярност достигна до Бразилия, цялата истина излезе наяве. Тя нямаше и как да остане скрита. Вестниците
ме изобличиха. Наложи ми се да си призная  всичко и да се приготвя за евентуалното наказание. А точно в този момент бях подписал много изгоден договор с Лацио. Само какви пари изпуснах... Естествено, сделката бе обявена за недействителна и трансферът пропадна.

- Последва наказанието.

- През октомври 2002 г. първоначално ми наложиха 7-месечна дисквалификация. Хванах се за главата - пропада целият сезон! Благодарен съм на Киево, защото клубът застана изцяло зад мен. Но като се връщах у дома след тренировки, плачех от отчаяние.

- Събитията обаче придобиха друго развитие.

- Почти до Коледа нямаше никаква промяна. Но след това получих великолепен подарък, при това - два! Първо с моята дългогодишна приятелка Рашел се оженихме. Скоро след сватбата се роди Габриел. Понеже вече нямах нужда от чуждата самоличност, то синът ми бе записан с истинската ми фамилия После успях да издействам от Италианската федерация намаление на срока на дисквалификацията ми. Разрешиха ми да играя в официален мач на 24 януари 2003 г., а не както бе решено предварително на 31 май. Съкращаването на срока на санкцията ми не бе някаква милост, а за четирите опростени месеца трябваше да платя глоба от 150 000 евро. Федерацията после преведе тези пари в сметката на пострадалите от скорошното  разрушително земетресение в Молизе, при което загинаха 29 души.

- Сигурно сте били доволен от това развитие на нещата?

- Какво говорите - направо бях щастлив! Получих чудесен подарък! С леко сърце се разделих с парите. Важното бе, че отново мога да играя. Куриозно съвпадение бе, че решението за намаляването на дисквалификацията получих на 21 януари, което бе рождената дата на Ериберто в моя фалшив паспорт...

Край


Хронология

Лусиано със спрени права
18.09.2002 г.

Бразилецът от Киево Лусиано, известен преди това като Ериберто е със спрени състезателни права от Футболната лига във връзка с изясняването на самоличността му. Крилото се е представял с 4 години по-възрастен, от реалните му 27.
 

Eриберто-Лусиано: Искане
за 2-годишна дисквалификация
09.10.2002 г.

Федералната прокуратура към Италианската футболна федерация поиска 2-годишна дисквалификация за Лусиано, картотекиран под фалшивото име Ериберто.


Ериберто-Лусиано: Решението
е 7 месеца дисквалификация
09.10.2002 г.

Дисциплинарната комисия към Италианската футболана федерация взе решение да накаже Лусиано със 7-месечно лишаване от състезателни права. Наложени са глоби по 75 000 евро на клубовете Болоня и Киево, където е играл. Наказанието е сравнително леко, тъй като комисията отчете самопризнанието и пълното съдействие по случая на играча, както и мотивите, накарали го да извърши фалшификацията.

Лусиано-Ериберто: Намаление
на дисквалификацията
16.12.2002 г.

Помирителната комисия към Италианския олимпийски комитет (КОНИ) намали дисквалификацията на халфа на Киево Лусиано (бивш Ериберто) до 24.01.2003 г.

Решението: Лусиано
може да играе за Киево
21.01.2003 г.


Федералният съд към Италианската футболна федерация разреши на Киево да използва футболиста Лусиано (бивш Ериберто) от 24.01.2003 г.

Визитка
Лусиано де Оливейра Сикейра е роден на 03.12.1975 г. в Рио Бонито, предградие на Рио де Жанейро. Висок е 180 см и тежи 80 кг. Дебютира в италианската серия "А" на 12.09.1998г. на мача Милан - Болоня (3:0).

Сезон Клуб Група Мачове Голове
1996-97 Палмейрас (Бр) А 6 0
1997-98 Палмейрас А 19 5
1998-99 Болоня (Ит) А 19 1
1999-00 Болоня  А 14 1
2000-01 Киево (Ит) Б 35 4
2001-02 Киево А 30 4
2002-03 Киево А 16 1
2003-04 Интер А 5 0
2003-04 (януари) Киево А 12 1
2004-05 Киево А 20 0
2005-06 Киево А 19 1
С Болоня Лусиано има 5 мача и 1 гол за купата на УЕФА.