"Трябва да намерим начини да включим целия свят и да дадем надежда на африканците, така че да няма нужда те да прекосяват Средиземноморието с надеждата да намерят по-добър живот, но с по-голяма вероятност да намерят смъртта си в морето". С тези думи президентът на ФИФА Джани Инфантино се опита да оправдае нуждата от провеждане на Световното първенство на всеки две години в реч пред Европейския парламент.

Инфантино е обвиняван, че единствено цели увеличаване на печалбите на ФИФА с проекта си за Мондиал през две години, като в последните месеци той използва различни тактики, за да мотивира плана си, но днес прибягна до изненадващ подход с твърдение, че този проект може да спре африканските мигранти от удавяне в морето. "Не става въпрос дали искаме Световно първенство на две години, а какво искаме да направим с бъдещето на футбола. Ако мислим за останалата част от света и голяма част от Европа, то тогава трябва да помислим какво ни носи футбола. Футболът е възможност, надежда, футболът е националните отбори. Не можем да кажем на останалата част от света "дайте ни парите си, но ни гледайте по телевизията". Трябва да ги включим", каза Инфантино.

Джани Инфантино с мечтан живот в Катар

Джани Инфантино с мечтан живот в Катар

Семейството му живее в обширен дом, а неговите дъщери учат в най-престижните училища

"Трябва да им дадем възможности, да им дадем достойнство. Не чрез милостиня, а като позволим на останалата част от света да участва. Може и световно първенство на всеки две години не е отговорът. Трябва да го обсъдим", допълни той.

Думите на Инфантино бързо предизвикаха критика от страна на различни организации. "Колко низо може да падне Инфантино? Използва като инструмент смъртта в Средиземно море, за да продаде мегаломанската си идея", коментира изпълнителният директор на "Футболни привърженици Европа" Ронан Евайн. Шефът на "Kick It Out" Тони Бърнет заяви: "Абсолютно неприемливо е да се твърди, че по-често провеждане на световното първенство може да реши проблемите на мигрантите, които понякога бягат от война. ФИФА вече печели милиарди и има средствата да създаде по-добри възможности за тези в неравностойно положение".