Президентът на ФИФА Джани Инфантино заяви, че световната организация е готова да реформира световния футбол, като направи стъпка назад след пандемията, причинена от коронавируса SARS-CoV-2. Сред обсъжданите варианти е промяна във формата на първенствата и турнирите.

Стилиян Петров: Знам, че сте уплашени, но да се обърнем към другите!

Стилиян Петров: Знам, че сте уплашени, но да се обърнем към другите!

"Ще се изправим заедно"

Почти всички футболни шампионати по света са спрени, като те няма да започнат поне до май. Това вероятно ще доведе до промени и сгъстяване на календара, като ФИФА разглежда варианти за съживяването на футбола.

"Вероятно можем да реформираме световния футбол, като направим крачка назад. Например с различни формати. По-малко турнири, но по-интересни. Може би и с по-малко отбори, но по-балансирани като сила. По-малко мачове, за да защитим на здравето на играчите, но в по-конкурентна среда", сподели Инфантино пред "Газета дело спорт".

Президентът на ФИФА, която дари 10 милиона долара на Световната здравна организация за борба с коронавируса, уточни, че тепърва предстои да се правят оценки за състоянието на бизнеса, но в момента най-важно е здравето на хората. Инфантино призова за обединение, за да може "всички заедно да спасим футбола от криза, която рискува да бъде необратима".

"Необходима е оценка на икономическото въздействие в глобален мащаб. Към този момент е трудно да се каже кога ще се върнем към нормалното провеждане на мачовете", допълни Инфантино.