Световната федерация по футбол (ФИФА) забрани участия на международно ниво на отборите на Индия, а също така наложи спиране на дейността на местната футболна централа (АИФФ) заради намеса на "трети страни в работата й". Новината беше оповестена на страницата на ФИФА.

Наказанието на Индия поставя под сериозна опасност провеждането на Световното първенство за девойки до 17 години от 11-и до 30-и октомври, на което голямата азиатска страна е домакин.

Също така ФИФА обяви, че спирането на дейността влиза в сила незабавно, тъй като "извършените провинения от индийците представляват сериозни нарушения на Устава на световния футбол".

"Суспендирането ще бъде отменено, след като заповедта за създаване на комитет от администратори, който да поеме правомощията на изпълнителния комитет на АИФФ бъде отменена и администрацията на местната федерация си възвърне пълния контрол върху ежедневните дела", се казва още в становището.

"ФИФА е в постоянен конструктивен контакт с Министерството на младежта и спорта в Индия и се надява, че все пак може да се постигне положителен изход от случая", пише още в писмото.

Най-вероятно решението да се стигне до тук е решението на Върховния съд на страната от 3-и този месец за служебно насрочване на конгрес и спиране на работата на избрания изпълком. От Цюрих намекват, че държавната власт в лицето на Министерството на спорта се е опитала да създаде служебен изпълком, който да ръководи футбола вместо избрания такъв.

Световното първенство за девойки, което трябва да се проведе през октомври, за момента е отнето от Индия и ФИФА преговаря с две европейски държави, за които няма да бъде проблем да го поемат в който и да е момент.

Мондиал 2022 стартира ден по-рано?

Мондиал 2022 стартира ден по-рано?

ФИФА обмисля подобен вариант