ДПС отрече да има нещо общо със скандалните календарчета с лика на Димитър Бербатов, разпространявани от името на движението в хасковска и бургаска области. Снимка на Митко с екипа на Монако бе използвана за агитация за предстоящите евроизбори. От Движението обаче отрекоха да са поръчвали и разпространявали въпросните материали.

"Във връзка с разразилите се коментари и откровени спекулации относно авторството и принадлежността на календарче с лика на  футболната легенда Бербатов, представено като агитационен  материал на ДПС, сме длъжни да заявим, че Движението за права и  свободи не само че няма нищо общо с тази безвкусна манипулация с името на г-н Димитър Бербатов."

"Но смятаме това за провокация  срещу ДПС и толерантния тон на предизборната кампания, който ние зададохме и следваме неизменно."

"Разчитаме на компетентността и обективността на българските медии, както и на зрелостта на избирателите да отличават предизборната агитация с всички нейни компоненти и правила, регламентирани от Изборния кодекс от провокациите и спекулациите, маскирани като такава", заявяват от ДПС.