Броени дни остават до благотворителния мач, организиран от фондациите на Димитър Бербатов и Луиш Фиго. Мегаспектакълът ще е на 14-ти юни, а арена на събитието ще е националния стадион "Васил Левски". Ето какво разказа бившият национал в предаването "Код Спорт" по ТВ+.

Димитър Бербатов с уникално интервю за живота и кариерата си досега

Димитър Бербатов с емоционална ретроспекция на футболната си кариера

Вижте какво разказа легендарният ни футболист

Бербо, десет дни остават до благотворителния мач между твоята фондация и тази на Луиш Фиго. Кой даде идеята за подобен двубой?

- Идеята се роди в офиса на фондацията ни. Постоянно обсъждахме да се случи нещо подобно. Решихме, че трябва да изберем подходящия момент и да сме подготвени за нещо такова като организация и покана на футболисти. С директорката Диди Ходжева си говорехме един ден. Тя спомена, че Луиш Фиго организира подобни мачове. Решихме тя да се свърже с неговата директорка, а аз да говоря лично с него и да видим какво ще каже. Звъннах му и човекът беше много позитивен. Каза, че ще го обсъдят с неговия екип. След две-три дни ни казаха, че го правим.

Бързо са действали.

- Да, което беше много готино, защото в последствие, както разбрахме, организацията за такова събитие е много голяма. Радвам се, че реагираха малко по-бързо, за да има време да подготвим всичко.

Най-трудното в организацията на такъв мега спектакъл?

- Хората не знаят, че това е мащабна и много голяма организация. Най-важното е да имаш подходящия екип от хора, които да знаят как да организират подобно нещо. Радвам се, че в моята фондация има такива хора, които се справят със задачата. Самите хора, които ще дойдат на събитието, тези, които ще гледат по телевизията и всички заинтересовани, трябва да знаят, че това е огромен разход - самолетни билети за футболистите, хотели, откъде ще минават през летището, коли, за да ги извозват... Всички разходи, благодарение на помощта на нашите партньори, можем да покрием. В последствие хората, които ще дойдат на самия двубой, са наши дарители и всички средства отиват за проектите на фондацията.

Спомена събрани средства. За какво ще отидат те?

- Отиват за децата от нашата фондация. Би трябвало хората, които ще дойдат на стадиона, да знаят с какво се занимава. Ако не знаят - ще го повторя пак разбира се, защото е хубаво тези неща да се повтарят. Подкрепяме талантливите деца на България в различните сфери на живота - наука, изкуства и спорт. Децата, които са успели през годината, кандидатстват със своите успехи. Дали то само ще се номинира, дали родител, приятел, баба, дядо... Може да изпрати успехите, които е постигнал. Радвам се, че в писмата и в имейлите се вижда, че децата, които кандидатстват са с повече първи и втори места и тук-там с трети. Повечето деца се връщат с медали от участие, което е радващото. Когато едно такова дете прати покана и посочи международно състезание по цигулка, пиано, плуване, карате, джудо, математика, каквото и да е, и каже, че семейството му няма възможност да закупи билета и да плати хотела, трябва някой да му помогне. Това дете ще е на моето място някой ден. Тук се появяваме ние и с това се занимаваме. Тези деца, след като донесат наградите, техните семейства, както и те самите се чувстват щастливи, а и ги бутаме в правилната посока. Хората, които ще дойдат на стадиона, ще видят децата, за които говоря. Ще ги наградим пред пълния стадион, за да се чувствам специални, защото те са такива.

Емил Данчев пред ТОПСПОРТ: Мачът на Димитър Бербатов и Луиш Фиго ще бъде истинско зрелище!

Емил Данчев пред ТОПСПОРТ: Мачът на Бербатов и Фиго ще бъде истинско зрелище!

Вижте прогнозата на футболния агент за финала в Шампионската лига

Кое те накара да заявиш, че българите не са свикнали да плащат за подобни благотворителни събития?

- Не е само тук, разбира се, а навсякъде по света, където съм бил. Дори и на мен са ми давали такива билети. Но тогава става въпрос за комерсиални събития, а не за благотворителни. Благотворителните събития са съвсем различно нещо. Отиваш с ясната цел, че си дарител. Ясно е къде отиват парите, с които си си купил билета. Не отиват в моя джоб, нали? Отиват във фондацията, където всичко е изрядно. Знае се кое къде отива точно и ясно. Въпросът е, че се получава едно объркване и хората в България по една или друга причина са свикнали да получават билети като подарък. Отиват, гледат, чувстват се важни, някои се снимат с трети хора и т. н. Но това в случая не е правилно. Когато става въпрос за благотворително събитие, отиваш на касата и ставаш дарител. 30 лева са си 30 лева, няма проблеми, колкото можеш, толкова даваш. 10 лева - имаш моята благодарност и тази на децата. Нали всички се интересуваме от бъдещето на децата си. Всеки ден се коментираме по кафета и ресторанти, вкъщи, когато пиеш ракия и гледаш телевизия. Но в същото време не се случва нищо съществено.

Миналата година преживя емоционално мача на Христо Стоичков, беше и в ролята на оператор. Какво си хареса от този двубой?

- Всичко беше много готино. Позволих си да снимам, защото това е момент, който за мен беше специален. За Стоичков е бил много по-специален, но за мен да бъда поканен там с такива футболисти - да чуеш някои истории, да се "отъркаш" в тях, беше много готин момент за мен. Когато Ицо ме покани беше супер!

- Очакваме своеобразен римейк.

- Един вид нещо подобно. Разликата е, че нашето е благотворително събитие. Разбира се, идва и Стоичков, което е бонус за всички нас. Всички му се възхищаваме. Заради всички, които ще дойдат, не се получава моят мач или мачът на Фиго, а нашият мач - за децата в нашата родина.

- Кога ще обявиш последните имена, които ще вземат участие на благотворителния мач на 14 юни на стадион "Васил Левски"?

- Постоянно гледаме да поддържаме интереса. Може дори на 14-и да не сме обявили някой и той да излезе изненадващо на терена. Това са неща, които се правят от гледна точка поддържане на интереса и това е нормално.

- Маркетингови трикове.

- Абсолютно! Няма как! Трябва да се прилага, защото може би някой не е чул кога е мачът, може би не знае откъде да си купи билет. Винаги информацията трябва да се разпространява така, че да съберем повече дарители, за да може след това да задоволим желанията и мечтите на децата.

Димитър Бербатов се превъплъти в образа на Кръстника

Римейк на Кръстника: Митко в ролята на Дон Бербатоне (ВИДЕО)

Вижте невероятните актьорски заложби на футболиста

- Има ли футболист, за който държиш абсолютно да присъства и да е в твоя отбор?

- Говорил съм с доста хора. Специално с хора, които наистина искам да са тук. В последствие се надявам да ми отговорят. Разбира се, тези, които съм поканил и са ми казали "да" са готини като хора и един вид приятели, играл съм с тях. Играл съм срещу футболистите, които Фиго ще докара. Все големи футболисти! За мен лично също ще бъде удоволствие пак да се видим, да се сблъскаме на терена, но правим и едно хубаво нещо. Мисля си, че тези, които сме обявили до момента, са повече от достатъчно, за да дойдат хората на стадиона.

- Срещаш ли подкрепа сред фирмите, с които се срещаш и търсиш някакъв начин да ти помогнат за този мач?

- Да, срещаме подкрепа. Благодарен съм на тези, които до момента са се отзовали. Без тяхната подкрепа щеше да ни е абсолютно трудно да свършим подобно нещо, но винаги може и по-добре. Може да са повече фирмите и хората, които са се отзовали. Опитвам се да съм перфекционист във всичко, което правя. Понякога това пречи, но в случая няма как - трябва да се опитаме всичко да е изрядно. Надявам се за следващото ни събитие да бъде още по-добре.