Президентът на ФИФА Сеп Блатер похвали представянето на съдиите на световното първенство по футбол в Германия, въпреки някои спорни отсъждания и трите жълти картона показани на един и същ футболист, предаде АП.

"Аз съм много доволен от представянето на съдиите на Мондиала в Германия. Те бяха по-добри от своите колеги в Япония и Република Корея през 2002", призна Блатер на заседание на съдийската комисия на ФИФА.

Реферите бяха поздравени за тяхната взискателност при отсъждането на нарушенията, особено тези с лакът. Това е намалило и броя на контузиите на световното първенство. В Германия обаче имаше и някои спортни отсъждания.

В лагера на Австралия побесняха, когато испанският рефер Луис Медина отсъди дузпа за Италия в 90-та минута, след като Лукас Нийл влезе в съприкосновение с Фабио Гросо. Франческо Тоти вкара от "бялата точка" и Италия отстрани Австралия.

Английският рефер Греъм Пол показа три жълти картона на Йосип Шимунич преди да го изгони в мач срещу Австралия от груповата фаза. Заради тази грешка Пол сложи край на международната си кариера.

Руският съдия Валентин Иванов бе доста критикуван, след като показа четири червени и 16 жълти картона на мача Португалия - Холандия.

Безспорно най-голямата грешка бе на четвъртия съдия на финала между Италия и Франция, вследствие на което Зинедин Зидан бе изгонен за удар с глава в гърдите на Марко Матераци, смятат от ФИФА.