Отборът на Англия се класира за Евро 2012, след като завърши 2:2 като гост на Черна гора и по този начин остана недостижим на върха в класирането в Група „G". Точката пък гарантира на домакините втората позиция и място на бараж. Момчетата на Фабио Капело спокойно можеха да си тръгнат от Подгорица с трите точки, след като водеха в резултата с 2:0 и допуснаха изравняване в последната минута.

В герой за Черна гора тази вечер се превърна резервата Делибашич, който донесе скъпоценната точка в края с удар с глава. В другата среща от групата Уелс победи Швейцария с 2:0 и прати България на последното място. Англия пък ще участва на европейски финали за първи път от 8 години, след като пропусна Евро 2008 в Австрия и Швейцария.

Англичаните започнаха много силно мача и още от първата минута се настаниха трайно в полето на Черна гора. Първият точен удар бе още във втората минута, когато Фил Джоунс проби опасно по десния фланг и отправи изненадващ шут, но Божовиц изби в корнер.

В 5-ата минута дойде и първата реална голова възможност. Дарън Бент свали с глава към Тио Уолкът, но футболистът на Арсенал отправи слаб удар, който не затрудни стража на домакините.

Неизбежното се случи в 11-ата минута, когато гостите откриха резултата. Тио Уолкът центрира остро в малкия пеналт, където намери Ашли Йънг. За тъмнокожия нападател не представляваше проблем с глава от 3-4 метра да открие резултата.

В следващите минути домакините успяха да изравнят играта, но въпреки това трудно организараха смислени атаки пред вратата на Джо Харт. От своя страна англичаните заиграха на контраатаки, при една от които стигнаха до втори гол. Уейн Руни изведе отлично Ашли Йънг, който останал на стрелкова позиция не действа егоистично и подаде към Дарън Бент, който от 2-3 метра на празна врата нямаше как да сгреши - 0:2 в 32-ата минута.

От тук до края на първата част домакините се хвърлиха в атака и в 45-ата минута върнаха едно попадение чрез Зверотич.

През второто полувреме натискът на Черна гора се засили. Гостите пък останаха с човек по-малко, след като Уейн Руни получи директен червен картон за глупав удар без топка в 74-ата минута. Изключителна драма настъпи от тук до края на срещата. Домакините заиграха с трима чисти нападатели, а от своя страна гостите се прибраха изцяло в половината си. В последната минута на срещата резервата Делибашич засече с глава центриране от десния фланг, надскочи Гари Кейхил и прати топката в мрежата зад Джо Харт, оформяйки крайното 2:2.

ЧЕРНА ГОРА - АНГЛИЯ 2:2 (СЪСТАВИ И ГОЛМАЙСТОРИ)

ВСИЧКИ РЕЗУЛТАТИ И КЛАСИРАНИЯ В ГРУПИТЕ!