Парите в брой надали ще изчезнат напълно в близкото бъдеще. Монетите и банкнотите все още са най-използвания начин за разплащане в повечето държави. В дългосрочен план обаче те ще започнат да губят битката срещу методите на електронни разплащания, пишат в своя публикация от New York Times.

Все пак има няколко кътчета на света, където обемът на дигиталните транзакции не расте по-бързо от този на банкнотите. От консултантската фирма Capgemini изчисляват, че електронните плащания ще нараснат с около 1,9% между 2015 и 2020 година.

"Отдалечаването от парите в брой обаче се случва по много различен начин и с различни темпове в отделните части на света", посочват от американската медия.

Дял на хората правили или получавани електронни плащания

Източник: New York Times

Дял на хората правили или получавани електронни плащания

Скандинавските държави, например, са стигнали далеч напред по пътя на бъдещето без физически пари. Много банки в Швеция не работят с банкноти и монети, а клиентите им могат да правят трансфери само чрез сметките си.

Швеция може да се сбогува напълно с парите в брой до 2023-а

Швеция може да се сбогува напълно с парите в брой до 2023-а

Това показва изследване

В Кения пък не банковата система или правителството, а местният оператор Safaricom стимулира промените в тази посока. От компанията преди време пуснаха системата М-Pesa, позволяваща на потребителите да правят плащания директно през смартфона си.

Китай обаче също е лидер в електронните разплащания, като дигиталните портфейли, предлагани от онлайн гигантите Alibaba и Tencent, са най-популярният начин за пазаруване в интернет.

Парите в брой вече са демоде във втората по големина икономика в света

Парите в брой вече са демоде във втората по големина икономика в света

Заменят ги дигиталните разплащания

Въпреки напредъка на технологиите, тенденцията към преминаването към изцяло електронни транзакции има и своите критици. Според тях подобна промяна би била в ущърб на по-бедното население, което има ограничен достъп до банкови услуги и интернет.

От друга страна дигиталните плащания ще позволят на правителствата по-лесно да следят всяка стъпка на отделните хора.

"В крайна сметка обаче бъдещето на парите в брой е по-малко вероятно да бъде подсигурено от тези аргументи на фона на развиващите се технологии, които правят за потребителите по-лесно да си купят сутрешно кафе и обяд, без да вадят портмонето си от джоба", завършват от New York Times.