Фондовият пазар не изглежда "здрав" и състоянието му в момента много напомня на това, което доведе до глобалната финансова криза през 2008 година. На това мнение е инвестиционният мениджър Питър Тугуд от консултантската компания Embark Group.

По неговите думи фактът, че много инвеститори продължават да купуват акции въпреки срива от миналата седмица, е притеснителен. Тугуд признава, че самият той не би предприел такива действия в настоящия момент.

Експертът признава, че не би бил притеснен и че корекцията от предишната седмица е нормална, ако инвеститорите не продължаваха да купуват.

"Всички са вътре и всичко и изкупено, тогава кой е купувачът? Това много напомня на 2007 и 2008 година. Действията са много подобни на тези от тогава и не разбирам защо всички изглеждат толкова въодушевени", казва той, цитиран от CNBC.

Преди срива на пазара през 2008 година акциите на няколко пъти достигаха историческо високи стойности. През октомври 2007 година, подобно на това, което се случи през предходната, индексът Dow Jones удари сериозен връх, а хаосът дойде няколко месеца по-късно.