Националният отбор на Испания е първият финалист в тазгодишното издание на Европейското първенство по футбол. Селекцията на Луис де ла Фуенте заслужи възможността да се бори за футболната корона на Стария континент, побеждавайки Франция с 2:1 в интересен полуфинален двубой, игран пред пълните трибуни на "Алианц Арена" в Мюнхен.

Испания - Франция 2:1 (Развой на срещата по минути)
на живо

Испания - Франция 2:1 (Развой на срещата по минути)

Ла Фурия чака на финала в Берлин Нидерландия или Англия

Сблъсъкът предложи своите паметни моменти, като първият от тях беше осъществилият се пълен обрат. Франция поведе още в осмата минута, когато Коло Муани реализира с глава след отлично центриране на Мбапе. На испанците има беше необходим по-малко от четвърт час, за да възвърнат познатия си ритъм и за около четири минути постигнаха оказалия се и съкрушителен пълен обрат. Тон за него даде 16-годишният Ламин Ямал, който с уникално попадение записа и името си като най-младия голмайстор в историята на ЕП. Малко след него отново се прояви и магията на Дани Олмо, който матира "петлите" с безкомпромисен удар по диагонал.

Снимка 673871

Източник: GettyImages

След почивката Франция така и не създаде чиста ситуация, чрез която да претендира двубоят поне да продължи отвъд 90-те минути. Така Испания поема към Берлин, където ще очаква за големия финал някой измежду Нидерландия и Англия.

Испания искаше да бъде отборът, който има приоритетен контрол над коженото кълбо и планът на "ла роха" се получи още с първия съдийски сигнал на Славко Винчич. 180 секунди по-късно, символичните домакини дори създадоха голово положение, но центриране на Фабиан Руис към далечната греда не намери своя адресат.

След като пробиха отдясно малко преди това, испанците решиха да експлоатират и лявото крило, където Ламин Ямал с лекота достигна до това да центрира към колегата си Руис. Той завърши офанзивната акция чрез изстрел с глава, ала насочването му премина над горната греда.

Снимка 673869

Източник: GettyImages

И докато "ла фурия" изглеждаше доста по-близо до откриващото попадение, изведнъж голът падна в тяхната врата. В осмата минута Франция излезе напред с първата си реална атака в полуфинала, а автор на головия изстрел с глава стана Рандал Коло Муани. Всичко започна с подаване към Килиан Мбапе, който получи необходимото време от Хесус Навас, за да отправи перфектно центриране, което колегата му в атака оползотвори максимално, заставайки точно в свободното пространство между Лапорт и Кукурея.

Снимка 673868

Източник: GettyImages

Голът вдъхна допълнителна увереност на "петлите", които притесниха сериозно испанците и в 18-ата минута. Без маска на лицето си, Килиан Мбапе демонстрира, че е съвършено различен футболист и след няколко резки смени на посоките, звездата си освободи пространство за изстрел, който за радост на Унай Симон се отби в тялото на защитник.

Някои 16-годишни си падат по вдишване на балони, наркотици или алкохол...Други пък бележат на полуфинал на Европейско първенство! Големият талант на световния футбол - Ламин Ямал, сътвори истински шедьовър в 21-ата минута, когато спомогна на родината си да възстанови паритета. №19 получи топката в близост до границата на наказателното поле и се нуждаеше от още няколко технични докосвания, за да отправи толкова прецизен удар, че дори и максимално протегналият се Майк Менян просто да изгледа как тя се отбива в гредата и оплита в мрежата му.

Снимка 673870

Източник: GettyImages

"Петлите" бяха в тотален нокаут, след като само за няколко минути от лидери в резултата, хората на Дешан изведнъж се оказаха в ролята на догонващи. Още по-разочароващото е, че това се случи след злощастен автогол на Жул Кунде. До него се стигна, когато центриране на Навас в 24-ата минута не бе изчистено по най-добрия начин от френската защита. То стигна до краката на Дани Олмо, който с едно движение на тялото се освободи от двама в "бяло" и отправи диагонален изстрел, минал под плонжа на Менян. Кълбото летеше към мрежата, но на пътя му застана Кунде, който обаче не направи нищо друго освен да "открадне" гола на Олмо и натъжи максимално своите сънародници.

(бел.ред - по-късно от УЕФА обявиха, че попадението все пак е записано на името на Дани Олмо, тъй като изстрелът му е бил в очертанията на вратата)

Снимка 673873

Източник: GettyImages

През следващите минути и двата тима решиха лекичко да намалят темпото на игра, което към този момент напълно устройваше испанците. Французите се опитваха да демонстрират активност най-вече чрез Мбапе и Дембеле, но без някакъв особен успех.

Втората част беше време за действия от страна на французите. Такива от тях, при това доста плахи, видяхме в 52-ата минута. Тогава Орелиен Чуамени скочи най-високо при центриране от корнер, ала насочването му с глава попадна в сигурните ръце на Унай Симон.

Франция организира добра атака по фланга, която бе изострена след пас на Канте към Дембеле. Футболистът на ПСЖ отправи прострелен пас в наказателното поле, който леко хвана в крачка Унай Симон и баският страж трябваше да сътворява спасяване с една ръка.

Снимка 673885

Източник: GettyImages

След четвърт час от второто полувреме, Дидие Дешан реши да пусне в игра ярко изразени офанзивни футболисти като Гризман и Баркола. Всичко това постави Мбапе на върха на френското нападение, но и това не можеше да се каже, че увеличи опасностите пред Симон.

Испанците изглеждаха податливи на напрежение, след като едно простичко центриране в 75-ата минута внесе невероятен смут в редиците на "ла роха". Така топката бе изчистена право в краката на Тео Ернандес, който от удобна позиция обаче шутира над горната греда.

Снимка 673878

Източник: GettyImages

Ламин Ямал опита да сътвори римейк на своето попадение от първото полувреме, когато в 81-ата минута отново направи всичко необходимо, за да се освободи и шутира. На перфектно завъртяната топка обаче и липсваше единствено придаването на още малко точност.

Килиан Мбапе имаше своя миг в 85-ата минута, когато пробивът му през зоната на Начо сполучи. В сюблимния момент звездата се провали, пращайки силния си удар високо в аут.

Снимка 673880

Източник: GettyImages

До края французите не създадоха дори нещо подобно на финален натиск, а Испания просто дочака последния съдийски сигнал на Славко Винчич, за да ликува! В неделя вечер, на "Олимпиящадион" в Берлин, хората на Де ла Фуенте ще се изправят срещу оцелелия от другата полуфинална двойка Нидерландия - Англия.

Хари Кейн: Ще използваме напрежението като мотивация

Хари Кейн: Ще използваме напрежението като мотивация

"Знаем какво е необходимо, за да успеем"