Селекционерът на френския национален отбор по футбол Дидие Дешан е притеснен, че натовареният календар ще се отрази негативно на играчите на "петлите" по време на предстоящото европейско първенство в Германия, пише агенция Ройтерс.

Световните вицешампиони имат насрочени контроли с Люксембург и Канада преди старта на Евро 2024 срещу Австрия на 17 юни.

"Няма такова нещо като нулев риск дори с хората, които са в най-добра форма. Никога не можеш да бъдеш сигурен какво ще се случи", заяви Дешан на пресконференция на старта на лагера на французите.

"Не съм магьосник. Не мога да променя абсолютно нищо за времето, което имам. Ако имахме три седмици за подготовка, тогава можехме да направим нещо, което да донесе промени. Сега просто трябва да се адаптираме и да оптимизираме ситуацията".

Франция игра за последно през месец март, когато загуби срещу Германия и победи Чили.

"Според анализите ни футболистите, които играха през март, изпитваха по-голяма умора от обичайното. Това е свързано пряко с натоварения календар. Има и физическа преумора, и психическа преумора. В спорта един от определящите фактори за успехите е свежестта", каза още той.