Президентът на Европейската футболна централа (УЕФА) Александър Чеферин заяви, че сигурността е "най-голямата грижа" по време на Европейското първенство в Германия през лятото, съобщи ДПА.

"Светът е полудял. В тези луди времена най-голямата ни грижа е сигурността", каза той в интервю за британския вестник Telegraph.

България ще подгрява Румъния за Евро 2024

България ще подгрява Румъния за Евро 2024

Ето подробности

Едно то най-големите спортни събития ще се проведе на фона на сериозни конфликти, в които са замесени членове на УЕФА - от една страна войната на Русия в Украйна, от друга - конфликтът между Израел и Палестина.

Чеферин разкри, че се е срещал два пъти с германския вътрешен министър Нанси Фазер, която отговаря и за спорта, и допълни, че ще имат и нова среща на фона на "агресивната ситуация" в геополитически план.

"Страхът ми не е само за стадионите. Защото съм сигурен, че те ще бъдат охранявани строго. Феновете обаче ще бъдат в и около градовете", каза той.

Чеферин приема, че класирането на Украйна и Израел през плейофите през март може да доведе до още усложнения при осигуряването на сигурността в Германия, като ще подложи на голямо напрежение домакините.

Чеферин: Реал и Барселона не знаят какво правят, ще си играят сами в тази Суперлига

Чеферин: Реал и Барселона не знаят какво правят, ще си играят сами в тази Суперлига

Президентът на УЕФА е категорично против

"Нека да бъдем оптимисти. Продължавам да вярвам, че всичко ще бъде наред, а германските власти са напълно решени да ни помогнат", каза още словенецът.

Европейското първенство по футбол започва на 14 юни в Мюнхен, а финалът е насрочен за 14 юли в Берлин.