Треньорът на Б36 даде интервю за "Мач Телеграф". 40-годишният Якуп А Борг пише история - за първи път в един сезон Б36 отстрани цели три съперника в Европа. Съставът се изправя срещу ЦСКА в Лига Европа.

Г-н А Борг, влязохте в историята, като за първи път елиминирахте три отбора в евротурнирите. Получихте ли заслужено признание в родината си?

- Това, което направихме, наистина е невероятно, уникално! Всички жители на Фарьорските острови - до един, се гордеят с нас и нашите европейски победи. Чувстваме ежедневно подкрепата на над 50-те хиляди свои съграждани - от най-възрастните до най-малките, и това ни носи удовлетворение и щастие. А пък жестове като на съботната тренировка ни задължават още повече.

Какво се случи?

- Кметът на Торсхавн Аника Олсен ни дойде на крака. Тя лично поздрави всеки от футболистите и треньорския щаб за победите в Лига Европа. Бяхме изключително поласкани от нейното внимание. Освен това даде на всеки индивидуален подарък. Много ни трогна. А и това е един допълнителен стимул да се представим и срещу ЦСКА така, че да оставим поводи за гордост на съгражданите си.

Съдийска бригада от Унгария ще ръководи ЦСКА - Б36

Съдийска бригада от Унгария ще ръководи ЦСКА - Б36

Мачът е следващия четвъртък от 20:00 часа

А какъв е статутът на играчите ви - има ли пълни професионалисти?

- Всички сме полупрофесионалисти. Имаме в отбора дърводелци, електричари. Някои са редовни студенти. Аз лично имам автомобилна компания, която се казва "Бирьокт". Продаваме коли с марката "КИА". 18 души работят за мен.

Бил ли сте някога в България?

- Не, сега ще ми е за първи път. Но съм подготвен. Чувал съм много и прекрасни неща за страната ви. Много хора от Фарьорските острови са били на ваканция в България, главно в морските ви курорти, заради хубавото време.

С какво свързвате българския футбол?

- Сигурно няма да ви изненадам, като кажа, че помня големия ви отбор от световното първенство в САЩ със Стоичков, Лечков и Балъков. Но вие имахте и други добри играчи, иначе нямаше да детронирате Германия и да стигнете до полуфинала. Също така сега Стоичко е един от съсобствениците на ЦСКА, нали така?

Да, така е. Какво друго знаете ЦСКА?

- Наясно съм този клуб е футболен гранд на България, спечелил е най-много шампионски титли 31. Също така се представя много добре в Европа. Вече гледах някои мачове на ЦСКА от този сезон, предстои ми да видя и други. Общо взето, имам представа какво мога да очаквам в четвъртък.

ЦСКА гостува на Базел или Анортозис, но първо трябва да победи Б36

ЦСКА гостува на Базел или Анортозис, но първо трябва да победи Б36

Срещата е предвидена за 1 октомври

Как се озовахте на треньорския пост на Б36?

- В продължение на три години бях играещ помощник-треньор. Когато прекратих състезателната си кариера, ръководството ми предложи да стана старши треньор и аз казах "Да".

Кои са незабравимите моменти в кариерата ви на играч и треньор?

- Всичките ми титли като футболист - те са седем. Купата на Фарьорските острови, спечелена с Б36 като треньор. Със сегашния си отбор взех пет титли и 2 Купи на страната по екип. С големия враг ХБ Торсхавн станах два пъти шампион и вдигнах още два национални трофея. Като треньор на Б36 освен носител на Купата съм и два пъти вицешампион и веднъж трети в лигата.

А ако трябва да изтъкнете момент в националния отбор на Фарьорските острови, кой ще бъде той?

- Бих откроил един мач - евроквалификацията у дома с Шотландия през септември 2002 г. Направихме 2:2, аз асистирах и за двата ни гола, които отбеляза Йон Петерсен. Беше страхотно постижение, а и имаше огромен отзвук в британските медии. Шотландия изравни 7 минути преди края чрез Бари Фъргюсън. За малко да ги бием... Това беше първият ни мач в квалификационната група.

Да се фокусираме лично върху вас. Фамилията ви е уникална - откъде идва А Борг?

- Да, тя наистина е много рядка. На Фарьорските острови я носи само моето семейство. Историята е следната: моят пра-прадядо започнал да строи къща, каквато нямало наоколо. Хората гледали, цъкали с език и говорили: "Вижте го, той строи замък". Така и наричали къщата. А "борг" е нашата дума за "замък". Оттам тя станала фамилно име на моето семейство...

Това си е направо като приказка. А и представянето ви в Европа тази година е футболна приказка...

- През 2018-а отстранихме два отбора в Европа, за да стигнем до дуел с Бешикташ. Този сезон елиминирахме три - засега. Продължаваме да броим...

Контузията на Иван Турицов по-тежка от очакваното

Контузията на Иван Турицов по-тежка от очакваното

В негово отсъствие Стамен Белчев пуска в дясната зона на отбраната Пламен Гълъбов