Сараево е най-вероятният първи съперник на Левски в предстоящата европейска кампания. В едноименния босненски град в момента живее Нешко Милованович. Бившият футболист на сините от началото на този век кара треньорски курс в Сараево и както се казва, има информация от извора. Нешко прие с удоволствие да говори за отбора, който трябва да победи малтийския Хибърнианс, за да се изправи срещу Левски. Пред "Тема Спорт" Милованович сподели и кои според него са силните и слабите страни на ФК Сараево.

- Нешко, какви са ти впечатленията от ФК Сараево?

- Те играят във формация 4-2-3-1. Двамата централни защитници Торлак и Зрнанович са много бавни играчи. Затова е много лесно да се пробие през тях, тъй като бързоногите и повратливи играчи на Левски могат да ги надбягат. Те играят много навътре 8 собствената си половина. Точно това коментирахме и с моите приятели, че Сараево играе много бавен футбол. Медиите въобще не ги интересува първият сблъсък с малтийския Хибърнианс. Говорят само и единствено как в следващия кръг ще срещнат Левски. Мислят на сто процента, че ще бият Хибърнианс и ще продължат напред. Атаките на Сараево се развиват предимно по фланговете. В центъра на терена най-често използват Белошевич. Той обаче много се увлича в атака и после не иска да се връща назад. Вратарят им Адилович не е висок, за вратар е нисък на ръст. Треньорът Драган Йович играе с двама опорни халфове, единият от които винаги е Сезар. Този бразилец е страхотен футболист. Цялата им игра минава през него. Отдясно на атаката играе Сулжич. Той също е добър, като играта му се уповава предимно на скоростта. Централният нападател е Зарко Караматич. Характерно за него е, че доста се движи по терена и знае да вкарва голове от всякакви положения. Като цяло обаче играта им е много бавна. Левски няма да има никакви проблеми с тях. Ще ги бие и в Сараево, и в София. Футболистите на Левски трябва просто да очакват, че тук ще има много фенове. Все пак Сараево и Железничар са най-големите отбори в Босна и Херцеговина. Моята информация е, че очакват стадионът да се напълни. Той е горе-долу с големината на „Герена". Представянето им на чужд терен е много по-добро отколкото това вкъщи. Така че сините трябва да са по-внимателни у дома. В първите минути те започват със сериозен хъс и мотивация. Но като цяло мисля, че Левски няма да има проблеми и лесно ще мине през тях. Имат още един интересен футболист. Той се казва Ханджич. Играе зад нападателя, но е доста млад, ако не се лъжа на 17 години.  

- Можеш ли да кажеш нещо по-интересно за треньора Драган Йович?

- Ами той е босненец. Иначе аз не знам много за него.  

- На какво се дължи според теб това, че Сараево играе по-добре като гост?

- Може би, защото, когато играеш вкъщи, в краката ти се налива олово предвид феновете, които те подкрепят. Но все пак точно у дома можеш да биеш всеки. По-лесно е тук да се играе. Те искат да бият Левски тук. Проблемът е, че първият мач е в България. Мисля, че сините ще ги смачкат в София, без да имат никакви проблеми.  

- Какъв е бюджетът на този отбор?

- Нямат пари никакви. Тежка е работата. Когато отидоха в чужбина за евротурнирите преди година, нямаше пари за самолет и тръгнаха с автобуса. Както Левски и ЦСКА са най-добрите отбори в България, така тук най-титулуваните са Сараево и Железничар. Затова мисля, че сините ще имат проблеми тук, в Босна. Накрая тук може Левски да са губещи, феновете на Сараево много приличат на тези на сините, тъй като не спират да подкрепят отбора през всичките 90 минути. Ако Левски води 2:0, да не се успокоява, защото това е най-лошият резултат. Първите минути са най-важни.  

- Като цяло нивото на футбола в Босна спрямо това в България по-високо ли е?

- Не. В България то е по-високо. Всички отбори в Босна и Херцеговина играят бавен и муден футбол. Няма дълбочина на атаките. Сараево бяха четвърти в класирането. В последния мач биха, за да влязат да играят в Лига Европа. Просто техните атаки се развиват изключително бавно. Подават си топката отзад с по 5-6 докосвания. Изобщо няма мисъл атаката да се развие с дълъг пас, който да мине зад защитата и крилото бързо да центрира. Тук тези неща са мираж. Стилът на игра е с леки подавания без много напрежение и единоборства. Гледах доста тренировки и мачове на Олимпик Сараево покрай треньорския курс, а този отбор е със същия стил като Сараево.  

- Продават ли се техните футболисти навън?

- Сто процента от добрите играчи, които имат, ги продават. Иначе в състава им има 7-8 чужденци. В предни години имаха доста силни футболисти, които продадоха. Например в Олимпик Сараево имат един, набор 1993, който сега трябва да отиде или във Волфсбург, или в един друг клуб пак от Германия, да подпише договор.  

- Каква е причината да караш школа в Сараево, не в Сърбия?

- Уча за ПРО лиценз. Провеждам тук обучението си, защото в Сърбия още не са започнали да работят с този лиценз. В Босна вече изкарах два семестъра за него, а в моята страна още го няма.  

- Нормална ли е обстановката за българските фенове в Босна?

- Запалянковците трябва да внимават, като идват тук, особено с рейсовете. Трябва да минават през центъра. В Югославия едно време имаше много проблеми. Миналата година играха Мостар в Босна и беше голям бой. Има полиция, но когато идват 2-3 хиляди фенове на Левски и още толкова на Сараево, става лошо. Виждате какво се случва на европейското в Полша. Трябва да бъдат много внимателни и да не идват да правят проблеми. Привържениците на Сараево ще направят всичко възможно, за да изглеждат по-добри от тези на Левски.

- Следиш ли какво се случва в Левски?

- Наблюдавам всичко, което се случва в тима. Постоянно съм с Георги Георгиев, Веско Сърбаков. Как да не следя. Левски имаше някои проблеми с пари, но вече всичко е наред. Сега всичко е нормално и може да станат шампиони.

- Как се развива твоята треньорска кариера?

- Допреди десет дни бях треньор на Металац, но подадох оставка. Имаше избори за президент на западния регион на Сърбия. Брат ми бе кандидат да го оглави. Президентът на моя тим каза, че ще го подкрепи, но на изборите вдигна ръка срещу него и аз подадох оставка. Сега съм без отбор, но мисля, че в следващите няколко дни ще си намеря такъв в Сърбия.

- Поддържаш ли връзка с някой треньор от България?

- Знам, че Димитър Димитров-Херо имаше проблеми. Жив и здрав да е този човек! Чувам се в месеца по един път с Едуард Ераносян, по два-три пъти с Вили Вуцов. Комуникирам доста с хората от България. Аз искам да стана треньор някой ден в Левски или Локомотив Пловдив. Спомняш си, че отидох на „Герена", но оставих хубави неща и спомени. Всички трябва да знаят, че аз каквото съм казал, това е станало. Ако имам възможност да работя в България, на първо място ще гледам да е или 8 Локомотив, или в Левски. Моето желание е един ден да се върна във вашата страна като треньор. Но само чакам да свърши обучението ми за ПРО лиценз.  

- Ще гледаш ли на живо мачовете на Левски със Сараево?

- Ако не си намеря отбор, сто процента ще дойда да гледам мача в София, а след това ще отида и на този в Сараево.