Старши треньорът на Етър Веселин Великов даде интервю за "Тема Спорт", в което говори за равносметката от есента, както и очакванията си за пролетния дял на шампионата. Той продължава да е уверен, че болярите ще спечелят промоция за елита. 

Г-н Великов, каква е равносметката за завършилия есенен дял от шампионата във Втора лига?

- Като цяло съм доволен и оценката е положителна, но не мога да не отчета и слабостите. Започнахме много слабо. Играчите влязоха неподготвени най-вече от психическа гледна точка и стартът не бе добър. Допуснахме загуби, които подействаха разтърсващо. Поговорихме си в съблекалнята и смятам, че изчистихме пропуските. Последваха 11 мача без загуба и допуснат гол. И точно тогава дойде нов лек спад, но смятам, че няма да е фатален. За съжаление обаче, вместо да сме първи, ще зимуваме трети.

Смятате ли, че съществува факторът подценяване и след тази чудесна серия идва отпускането и някои от играчите си казват, че вече са на върха, непобедими са и с лекота ще влязат в Първа лига, каквато е целта пред отбора?

- Да, определено мисля, че се получава такова отпускане и затова ще се наложи да си поговорим отново с момчетата. Те трябва да са наясно, че във Втора лига се играе много по-трудно, отколкото в Първа. Няма място за отпускане и подценяване. Аз продължавам да вярвам, че ще изпълним целта, която стои пред нас и която аз обявих още при идването си във Велико Търново - завръщане в елита.

Има ли отбори, които ви изненадаха по някакъв начин и какво очаквате от конкуренцията през пролетта?

- Още в началото на сезона ви казах, че за мен Спартак Варна и Марица са скрити фаворити. При пловдивчани нещата не се получиха по една или друга причина като цяло, но виждате, че Спартак е много сериозен отбор. През пролетта очаквам много здрава битка, като най-стойностните отбори вече се очертаха. Освен Спартак, това са Хебър, Миньор... Хубавото е, че всичките ни основни съперници ще гостуват на "Ивайло", което е малко или много предимство за нас.

Какво очаквате да промените в Етър през зимната пауза?

- Надявам се да направим една много добра подготовка. В началото ще бъдем във Велико Търново, а след това сме на лагер в Благоевград и завършваме отново в домашни условия. Ще изиграем общо 7 контроли. Пожелавам си играчите да са здрави и да нямаме контузени. Не искам да звучи като оправдание, но в последните мачове от есента не можех да използвам четирима футболисти, които бяха с коронавирус. Сега 90% от момчетата са или ваксинирани, или са го преболедували и дано нямаме повече проблеми от това естество.

Дядо Коледа донесе ли ви нов футболист?

- (Смее се.) На 99% Георги Александров вече е наш футболист и ще вземем на проби едно 20-годишно момче от Беласица Петрич, който е юноша на Левски. Става въпрос за Киро Киров, който е опорен халф. Ако ще привличаме още нови, то това ще са само флангови състезатели. Без значение отляво или отдясно, но ще е хубаво да намерим заместник на Ивей.

Какъв е казусът с него?

- Проблемът е, че договорът му беше за една година и през есента игра с контракт от Първа лига. Сега обаче трябва да му го подновим, но няма право, тъй като е от държава извън Европейския съюз. Странното е, че такива играчи имат право да бъдат в А и във В група, но не и в Б.

Този път няма какво да спре футболист на Левски за трансфер в Етър

Този път няма какво да спре футболист на Левски за трансфер в Етър

Георги Александров е избрал офертата на "болярите"

Някой друг ще напусне ли?

- За съжаление, Мартин Петков-Гривата си тръгва. Обади ми се преди няколко дни и каза, че има предложения от отбори от А група. Аз приемам решението му лично, тъй като му подадох ръка, след като не бе играл футбол близо две години. Дадох му шанс, повярвах му и той дори стигна до младежкия национал. Когато го поканих, му казах, че първите шест месеца ще играе без професионален договор, за да преценим състоянието му. Сега искахме да му предложим контракт, но той взе друго решение.

Какво ще е бъдещето на Ловре Кнежевич?

- Ловре направи много силна есен, но съм щастлив и спокоен, защото има договор и ако някой го иска, то ще трябва да плати трансферна сума.

Какво е финансовото състояние на Етър?

- Не мога да кажа, че е цветущо, но шефовете са коректни. Да, има леко забавяне, но всичко дължимо се плаща. Футболистите проявяват разбиране. Истината е, че може би това е отношението, в което ни превъзхожда Спартак Варна, а именно, че те са по-добре финансово. Всъщност от всички отбори в челото на Втора лига, може би ние сме с най-малък финансов ресурс, но се стремим да компенсираме това със спортно-технически достойнства.

Докъде стигна изграждането на базата във Велико Търново?

- Надявам се в началото на лятото помощните игрища до "Ивайло" да са готови, защото сега обикаляме и търсим къде да тренираме, а на нашия терен се готвим само два пъти седмично. Това е проблем за нас и се надявам скоро да бъде разрешен.

Как виждате Етър в по-дългосрочен план?

- Надявам се с база, изграден отбор и да имам време да обърна по-голямо внимание на дубъла и школата, за да може да кажем, че наистина градим проект. В дубъла играят млади момчета на по 17 години, които имат качества, но им липсва постоянство. Всъщност това е основният проблем и на първия отбор и именно с него искам да се справя и изкореня.

Ще има ли още отказали се отбори от Втора лига, които да последват Нефтохимик?

- Надявам се, че не. Говорих с много хора в Лом и те казват, че макар и с млади играчи, но ще продължат участието си. Пожелавам си да няма други като Нефтохимик, защото това не е добре за никой. Най-малкото е, че се нарушава програмата и ритъма, а и хората не го заслужават.