Етър стартира неубедително в първенството във Втора лига, но в последните 4 мача болярите записаха три победи и равенство при гостуването на Миньор Пк (2:2) и се изкачиха на пето място в класирането, като са само на три точки от върха. Старши треньорът на болярите Веселин Великов се съгласи да отговори на въпросите на "Тема Спорт" за състоянието на тима, целите, амбициите и нивото във втория ешелон.

Г-н Великов, Етър стартира колебливо, но напоследък набира скорост. Това ли е истинското лице на тима?

- Не. В никакъв случай. Дори в момента не смятам, че футболистите са разгърнали повече от 60-70 процента от потенциала си. Да, в началото не бяхме убедителни и показахме колебания. Допускаха се доста неточности, но това бяха грешки на растежа. Не ме притесняваше това. С всеки изминал ден, тренировка и мач, отборът се стикова все по-добре и играта се подобрява. Единственото, което ни трябва, е време и спокойствие. Всичко ще си дойде на мястото.

Повечето от футболистите са по някакъв начин свързани с Етър. Това помага ли им да осъзнаят какво означава този клуб, да приемат присърце каузата на болярите?

- Разбира се. Повечето играчи са преминали в предишен етап на кариерата си през Етър. Други, ако не са от Велико Търново, то са от района и това със сигурност кара сърцата им да бият по по-различен начин, когато става въпрос за този отбор. Те знаят какво значи Етър за този регион и знам, че са готови да дадат всичко от себе си за успеха. Убеден съм, че до 2-3 години младите играчи, които сега са на по 17-18 години, ще израснат и ще са гръбнакът на тима.

Левски дава свой юноша на Етър, за да има панамеца Кордоба

Левски дава свой юноша на Етър, за да има панамеца Кордоба

Някой измежду Александров, Найденов или Хубчев ще поеме към Втора лига

Остава ли ви време да следите как се развива ДЮШ на клуба?

- Честно да си призная - не много. Постоянно контактувам с директора на школата и с треньора на втория отбор, но в последните 30 дни програмата ни беше много тежка, а това не ми позволи да следя тренировките и мачовете им. За последния месец ние изиграхме 8 двубоя, отделно карам и лиценз Про и това беше причината. Но комуникация между нас има постоянно и е на добро ниво.

Сам споменахте, че за месец сте изиграли прекалено много мачове, а от Миньор Пк вече изразиха мнение, че не се мисли за здравето на футболистите...

- Напълно съгласен съм с мнението на колегите. Те са прави. Все пак ние сме отбори от Втора лига. Нямаме ресурса и средствата за възстановяване на такова ниво. Никога в кариерата си на футболист и треньор не се е налагало да играем толкова мачове в толкова сгъстен цикъл, и то в началото на първенството. Случвало се е в средата или в края на шампионата, но футболистите тогава са на друго ниво от кондиционното си състояние. Наистина рискувахме здравето на играчите и си носим последствията. Ние имаме трима контузени. Чувам, че и в другите отбори положението е същото. Не беше нормално да играем през два дни, а на всичко отгоре някои мачове бях от 18:00 часа, когато беше много горещо. Вярвам, че в БФС разбраха това и ще поправят тази своя грешка.

Миналата година бяхте начело на Кариана, а през този сезон сте в Етър. Имате преки впечатление от нивото на Втора лига. Може ли да направите сравнение между миналия и настоящия сезон в нивото на играта?

- Разлика почти няма. Ако можем да говорим за напредък, но той е минимален. Най-вече разликата е в това, че сега са повече отборите. Сега е доста по-равностойно, а и се усеща липсата на Пирин и Локо София, които вече са в елита.

А откъм материална база как е положението? Има ли подобрение?

- Стадионите са добре. Всички отбори се стремят да подобряват базата си. Единствено теренът на Миньор Перник не бе много хубав, но знам, че и там инвестират в базата си.

От Етър официално обявиха, че целта е влизане в Първа лига. Кои според вас са основните ви конкуренти за челните места?

- С тези играчи, които имаме, и с моето идване няма как да имаме различни цели. Аз съм амбициозен човек. Няма как да се примиря с това да си живуркаме в Б група. Целта е само и единствено първото място и влизане в Първа лига. Относно конкурентите ни, то най-стойностните отбори са Миньор Перник, Хебър, Марица Пловдив, Спартак Варна и Монтана. Ще бъде интересно, но смятам, че ние ще успеем.

Какви са плановете ви за паузата в шампионата?

- Готвим се в домашни условия. Няма да играем контролен мач. Причината е, че тренираме за двубоя за Купата на България с Балкан Ботевград, който е на 8 септември.

Имате ли амбиции за този турнир?

- Поставени цели нямаме. Основната ни е свързана с шампионата и завръщането в елита. Но сме амбицирани да играем добре и да побеждаваме във всеки мач и каквото стане. Нашите фенове заслужават да се гордеят с Етър.

Ясно е, че в днешния футбол парите са от съществено значение. Какво е финансовото състояние на Етър?

- Мога да го определя като стабилно. Да, случват се забавяния, но най-важното е, че се получава всичко, което е обещано. Ръководителите са коректни и няма напрежение, което влияе положително на тренировъчния процес и мотивацията на футболистите.